Читај ми!

Пожари у Грчкој – пронађено 18 угљенисаних тела; Трајект претворен у болницу: Било је као да је експлодирала бомба

Јаки ветрови распалили су поново неколико десетина пожара широм Грчке. Због великог пожара који је захватио подручје око града Александрополиса не североистоку Грчке, евакуисана је болница. Код Евроса је пронађено 18 угљенисаних тела. Претпоставља се да су у питању мигранти који су се крили у шуми коју је захватио пожар.

Осамнаест угљенисаних тела пронађено је у удаљеном селу на северу Грчке, где већ данима бесне пожари, саопштила је ватрогасна бригада, преноси Екатимерини.

Медији су, не наводећи изворе, јавили да се за тела пронађена јужно од села Авантас, у јужном делу региона Еврос, претпоставља да су тела страдалих миграната.

Регион Еврос је популарна рута за мигранте који прелазе из Турске.

"С обзиром на то да нема извештаја о несталим становницима из околних подручја, истражује се могућност да се ради о људима који су илегално ушли у земљу", рекао је портпарол ватрогасне бригаде Јанис Артопиос.

Од јуче је, како је навео, послато 112 упозорења за евакуацију ширег подручја.

Полиција је већ послала свој тим за идентификацију жртава у то подручје.

У понедељак је такође пронађено спаљено тело човека, за кога се верује да је мигрант, рекао је локални полицијски званичник.

Трајект постао болница: Било је као да је рат, као да је експлодирала бомба

У лучком граду Александрополису, шумски пожари приморали су на евакуацију десетине болничких пацијената, укључујући новорођенчад.

Ватра се брзо ширила, распламсана олујним ветровима, шаљући облаке дима изнад града.

Трајект је претворен у импровизовану болницу, пошто је 65 пацијената евакуисано из универзитетске болнице.

Старији пацијенти лежали су на душецима разбацаним по поду кафетерије, болничари су пружали помоћ пацијентима на носилима, а једном мушкарцу на софи био је закачен инфузијски раствор.

"Радим 27 година, никада нисам видела нешто овако. Носила свуда, пацијенти овде, инфузија капље тамо… било је као да је рат, као да је експлодирала бомба”, прича медицинска сестра Никос Гиокцидис.

Ватра се разбуктала и код Атине

Пожари су избили у уторак и у близини главног града Атине. Разбуктали су се на периферији града, у подножју планине Парнита, а претили су да захвате и куће.

Покренута је операција евакуације монахиња из манастира, саопштила је ватрогасна бригада.

Велики пожар избио је и у индустријском граду Аспропиргосу.

Више од 120 ватрогасаца и девет авиона борило се са пожарима у близини Атине.

Временски услови у Грчкој су екстремни и остаће екстремни наредних дана, саопштио је портпарол Ватрогасне службе Василис Вартакијанис за ТВ ЕРТ.

Летњи пожари у тој земљи су уобичајени, али последњих година су све гори, због неуобичајено топлог, сувог и ветровитог времена, што научници повезују са климатским променама.

Јул је био најтоплији месец откако се мери температура на планети, а многи параметри указују да ће такав бити и август.

Топлотни талас у последњој декади августа последица је израженог поља високог ваздушног притиска и суптропског топлог ваздуха из северне Африке, тачније из области Марока.

недеља, 14. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво