Читај ми!

Пожари у Грчкој и Албанији, евакуисана села и хапшења због подметања ватре

Грчке власти су евакуисале становнике осам села у близини североисточне границе са Турском, где букти велики пожар који додатно распламсава јаки ветар. Проглашено је ванредно стање. У Албанији хапшења због паљења стрњике.

Више од 170 ватрогасаца, уз помоћ авиона и хеликоптера, покушавају да обуздају пожар код Александрополиса а појачање им стиже и из других делова земље.

Тренутно нема извештаја о повређенима на подручју близу границе са Турском где је евакуисано осам села. Ватру је распламсао јак ветар, па су власти су прогласиле ванредно стање.

У саопштењу ватрогасне службе се наводи да постоје два главна фронта ватрене стихије на југозападу и југоистоку.

Ветрови су поново олујни у региону Пефке, што доводи до тога да се мала жаришта поново претварају у веће, активне пожарне фронтове, преноси Катимерини.

Градоначелник Александрополиса Јанис Замбукис рекао је да је ситуација данас у извесној мери побољшана јер куће више нису угрожене.

"У пожару тренутно горе углавном шуме и оранице, подручја у којима нема насеља. Оно што нас интересује јесте да се уклони претња по насеља Дорискос и Монастираки", нагласио је Замбукис.

Локалном становништву саветује се да држе затворене прозоре због дима.

Још један мањи пожар избио је код Солуна. Раније су ватрогасци ставили под контролу пламен на западном грчком острву Кефалонија.

Угрожене куће и маслињаци у Албанији

Због паљења стрњике у Албанији ухапшене су четири особе.Многи ратари запалили су обрађена поља како би их очистили од стрњике, корова и отпада пре јесење сетве.

Само у јулу власти су идентификовале и оптужиле 14 особа за подметање пожара.

Двојица фармера ухапшена су због изазивања пожара у близини туристичког села Кепаро који се проширио на десетине хектара, угрожавајући куће и плантаже маслина.

Још две особе ухапшене су у источном граду Елбасану након што је ватра измакла контроли и проширила се на друга подручја.

Албанска војска је саопштила да је послала 40 војника да помогну локалним властима у борби против ватре, додавши да је у прве две недеље августа пријављено 95 пожара.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије