Читај ми!

Дан солидарности у Словенији – уместо одласка на посао, грађани пружају помоћ погођенима у поплавама

Извештач РТС-а из Словеније Владимир Банић каже да је Дан солидарности део помоћи коју волонтери пружају подручјима погођеним поплавама. Инфраструктура је потпуно оштећена, комуникација између неких места не постоји, па се претпоставља да ће обнова трајати барем годину дана, док ће коштати неколико милијарди евра, наводи Банић.

У Словенији је данас Дан солидарности. Грађани су добили слободан дан како би помогли у санацији штете комшијама, пријатељима и свима које су погодиле незапамћене поплаве.

Шест особа је страдало, многи су изгубили своје домове, а преседан за индустрију и привреду Словеније је то што данас цела нација неће радити.

Владимир Банић, извештач РТС-а из Словеније каже да је Дан солидарности најављен као део помоћи коју волонтери пружају поплављеним подручјима.

"Одмах по ужасу који се догодио у Словенији, људи су почели да се ангажују, прво самостално, а онда је Влада направила апликацију која се зове Поплаве 2023 и за један дан се јавило више од 30.000 људи, који су понудили што физичку помоћ, што вештине да поправљају кровове или да на неки други начин помогну својим знањем", истиче Банић.

Словенија је, објашњава, десет дана била натапана огромним падавинама, па земља више није могла да прими влагу и постала је глина.

Након тога, додаје, дванаестог дана уследило је страховито невреме са огромним, најављеним падавинама, које су износиле некада 50 и 100 литара по метру квадратном у једном дану, што ниједна земља, ни ако је сува, не може да прими.

“Онда су потоци и планинске реке, који у Словенији имају уређене водотокове и који су контролисани и где се ништа драстично није догађало деценијама, поплавили и збрисали читаве градове, 60.000 кућа у Словенији је поплављено. У Обреновцу 2014. године 1.500 домаћинстава је било поплављено“, каже Банић.

Банић каже да је инфраструктура потпуно оштећена, комуникација између неких места не постоји, па се претпоставља да ће обнова трајати барем 12 месеци, ако не и више, док ће коштати неколико милијарди евра.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен обећала је помоћ Словенији од 100 милиона ове године, а 300 милиона у наредној, док Словенци могу да користе фондове који могу да достигну и три милијарде евра.

И Војска Србије помаже грађанима Словеније

Припадници Војске Србије, који су прошле недеље упућени у Словенију, свакодневно су ангажовани на реализацији различитих задатака како би помогли грађанима ове земље у отклањању последица катастрофалних поплава, саопштило је Министарство одбране.

"Наш контингент тежишно је ангажован на североистоку земље у најтеже погођеним областима – Корушкој и Штајерској – где су, услед поплава и клизишта, прекинуте путне комуникације и отежано снабдевање становништва основним животним потрепштинама", наводи се у саопштењу.

Министарство додаје да летачке посаде хеликоптера Ми-17 и Х-145М, ојачане припадницима специјалних јединица, реализују ваздушни транспорт спасилачких екипа, цивила, воде, горива и другог материјала, проводећи у ваздуху више од осам часова дневно.

Истовремено, у угроженим подручјима инжењеријска радна група изводи радове на рашчишћавању и поправци оштећених путева и санацији многобројних клизишта, док припадници АБХ службе Војске Србије реализују биолошку дезинфекцију путева, земљишта и објеката, уз употребу ауто-цистерни и савремених уређаја за дезинфекцију.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара