Читај ми!

Из свемира се виде размере катастрофе у Хрватској и Словенији

Велике поплаве које су протеклих дана погодиле Словенију и Хрватску забележене су из свемира и поређењем сателитских снимака Сентинел-1 САР од 4. августа са снимцима на дан највишег водостаја, 5. августа, чиме су приказане размере катастрофе.

Хидролошка ситуација у Словенији и Хрватској је повољнија него претходних дана, када су надлежне службе, али и мештани дежурали на насипима.

Словенија се четврти дан бори са поплавама насталим због обилних падавина. Водостаји, ипак, полако опадају. И док ток Муре јењава, вода и даље плави куће и дворишта. Клизишта су се већ појавила у појединим насељима, највише у Корушкој и Савињској долини.

Врх поплавног таласа данас у Хрватској пролази кроз Ругвицу и Превлаку. Водостај Саве у Ругвици досегнуо је ноћас 950 центиметара и од онда је ниво реке у лаганом опадању. Забележен је и рекордан ниво Муре, а прати се и сутуација на Драви која има велики доток воде из Аустрије и Словеније.

Водостај Драве код Ботова с 587 центиметара, колико је измерено јутрос у четири сата, срушио је рекорд из 2014. кад је иста мерна станица показала дубину воде од 577 центиметара. Вода је поплавила делове Дрња где су под водом саобраћајнице и дворишта.

Татјана Вујновић, начелница хрватске Службе у сектору за хидрологију, рекла је да ће опадање нивоа воде ићи врло споро.  

"Драва у Аустрији почиње опадати. Мора проћи и пасти у Словенији да би почела падати код нас. Незгодно ће бити ако буду велике у исто вријеме Мура и Драва те док се споје, тај водени вал Дравом ће путовати неколико дана. Било која оборина да пљусне, може изазвати пораст на притокама и самој ријеци", рекла је Вујновићева.

Истиче да ће цели процес трајати данима јер је река Сава у том делу врло спора.

среда, 29. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије