Читај ми!

Пуповац поводом годишњице "Олује": Нико није смео да погине, требало је учинити све да не дође до рата

Српско народно веће (СНВ) одржало је код Оточца у Лици комеморацију за страдале српске цивиле током и након хрватске војно-полицијске акције "Олуја", почетком августа 1995. са које је председник овог већа Милорад Пуповац поручио да је требало учинити све да до рата не дође и да нико није смео да погине.

Милорад Пуповац је навео да Српско народно веће практикује да измири живе, а да се сећа и поштује страдања.

"Част нам је што ће и градоначелник Оточца Горан Буковац са нама у Дољанима положити венце за жртве српске националности, цивиле који су страдали и тако ми мислимо да се треба сећати. Тако ми из СНВ-а практикујемо сећања, да измиримо живе, а да се сећамо и поштујемо страдања", рекао је Пуповац на комеморацији.

Пуповац је истакао да је требало учинити све да до рата не дође.

"Нико није смео да погине. Требало је учинити све да не дође до рата. Кад се већ догодило, треба их се сећати, а не сукобљавати се око тога, а расправе можемо водити у мирнијим околностима", рекао је Пуповац који је посланик у Сабору и председник Самосталне демократске српске странке (СДСС).

Приметио је да овакве заједничке комеморације нису честа, али када се догоде, каже, имају посебну снагу.

"У изјави сећања посветили смо много пажње страдањима Срба и Хрвата, много пажње смо посветили томе како политику сећања Хрватске и Србије не водити тако да се продубљује страдање и сукоби. Нисмо данас овде да бисмо водили политичке расправе, усмерени смо на жртве и страдања, на оно што би требало да нас обједини", рекао је Пуповац.

Истакао је да положај Срба у Хрватској треба растеретити од начина на који се сећамо ратних страдања и на који се обележавају ратни догађаји и ратне страхоте.

"Они не би требали бити извор за нове страхове, не би требали бити извор за продубљивање нових лоших односа, него би требали наћи начина како да се лишимо страха, а искажемо поштовање према жртвама са једне и друге стране", рекао је Пуповац.

За злочин код Оточца до данас нико није одговарао

Комеморацији су осим Пуповца и градоначелника Буковца, присуствовали посланици СДСС-а Борис Милошевић и шефица Документе Весна Тершелич.

У личком селу Дољани, код Оточца, за време и после хрватске акције "Олуја" убијено је 10 српских цивила, од чега шест старица. Најстарија жртва имала је 87 година, било је и непокретних и све су убијене у својим кућама.

За злочин до данас нико није одговарао. Пред хрватским правосуђем предмет је и 28 година касније у фази истраге, а пред међународним никада није постао део оптужнице хрватским генералима којима је суђено у Хагу.

У петак, на дан када је почела акција "Олуја", у свим српским црквама у Хрватској биће служени парастоси за страдале и протеране. Само дан касније, 5. августа, хрватски грађани, државни и војни врх славиће у Книну.

недеља, 14. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару