Читај ми!

Родос – највећа евакуација у историји Грчке, шести дан борбе са ватреном стихијом

Због шумских пожара који на грчком острву Родос бесне већ шести дан, полиција је спровела, како је истакла, наjвећу акцију евакуације у историји. Из погођеног подручја избављено је 30.000 људи. Више од 250 ватрогасаца, готово 50 возила, десет авиона и осам хеликоптера покушавају да обуздају ватрену стихију. Пожари и на Крфу и Евији.

Ватра на грчком острву Родос неконтролисано се шири на три фронта – на јужном, централном и северном. Према свему судећи, ноћ ће бити посебно тешка, будући да јак ветар и тежак терен терена отежавају гашење.

Према првим проценама полиције, из предустрожности је евакуисано око 19.000 људи – шеснаест хиљада их је превезено копном, а 3.000 морем.

Констанца Димоглидоу, портпаролка грчке полиције, рекла је да је евакуисано подручје од 30.000 људи. "Ово је највећа евакуација зобг пожара свих времена у Грчкој".

Како је додала, евакуација је прошла "глатко".

Из ватрогасне службе на Родосу кажу да тренутно користe 10 авиона, осам хеликоптера, 266 ватрогасаца, 49 ватрогасних возила и стотине волонтера, међу осталима.

Ватрогасне снаге се стално појачавају и ускоро се очекује још 10 возила са 60 ватрогасаца.

Особљу и добровољцима придружио се 31 словачки ватрогасац с четири ватрогасна возила, уз два француска и два турска противпожарна авиона.

Директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (ЈУТА) Александар Сеничић рекао је раније за РТС да je више од 30 туриста из Србије евакуисано из јужног дела Родоса који је захваћен пожаром.

Министарство туризма и омладине саопштило је да су сви држављани Републике Србије који тренутно летују на острву Родосу на безбедном.

У почетку је пожар био ограничен на планински центар острва али се, потпомогнут ветровима, веома високим температурама и сушом, у суботу проширио ка обали на централној и источној страни острва.

Ватрогасна служба је пре мање од 24 часа почела да шаље СМС поруке становницима тих области да се хитно евакуишу на сигурније делове острва.

Пожари су избили и на Крфу и Евији. 

На северу Крфа избио је пожар и у току је евакуација пет насеља на том грчком острву, преноси грчка Прототема. 

Грчке локалне власти острва Евија поручиле су становницима села Ливади, Потами, Пернараки, Патанистос, на јужном краку острва, да се евакуишу у град Каристос на западу, а они који су у Кастру, да се евакуишу у град Католико, јер је избио нови, велики пожар на отвореном.

уторак, 28. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије