Читај ми!

Приведен бивши функционер црногорске полиције, сумња се да је одавао информације криминалцима

Црногорска полиција саопштила је да је по налогу Специјалног државног тужилаштва ухапсила Ј. Р., службеника Управе полиције, због сумње да је извршио кривично дело стварање криминалне организације и кривично дело злоупотреба службеног положаја у продуженом трајању. Како наводи РТЦГ, реч је о бившем шефу Одсека за обезбеђење личности у Управи полиције.

Адвокат ухапшеног Ј. Р. Далибор Каварић рекао је да ће његов клијент данас дати прву изјаву тужиоцу, као и да ће му бити предочено дело које му се ставља на терет.

Ј. Р. се, како преноси портал Либертас прес, сумњичи за стварање криминалне организације и одавање службених информација криминалцима.

Либертас је у новембру прошле године објавио да је Ј. Р., судећи према извештају Европола, био у свакодневној комуникацији са Миланом Вучинићем, високорангираним чланом организоване криминалне групе пљеваљског нарко-боса Дарка Шарића.

У извештају Европола, у који је Либертас имао увид, пише да је Ј. Р. са Вучинићем делио поверљиве информације из система црногорске полиције о дешавањима у Специјалном полицијском тиму, личне податке грађана из полицијске евиденције, ко је на полицијским мерама тајног надзора и због чега.

Они су, наводно, од 10. фебруара 2020. године до 6. јануара 2021. године, разменили више од 3.400 порука преко криптованог телефона.

Либертас је, неколико седмица пре објављивања текста, два пута разговарао са Ј. Р. који је негирао да је имао криптовани телефон и није желео да разговара без сагласности Управе полиције. До објављивања текста се није јавио Либертасу.

Ј. Р. је то урадио тек након што је текст са наводима Европола објављен и то преко свог адвоката Далибора Каварића.

И тада је тврдио да никада није користио криптовани телефон, због чега није могао ни размењивати “било какве поруке преко Скај апликације, односно имати било какву неслужбену комуникацију са било којим чланом или било којом криминалном организацијом у земљи и иностранству”.

“Као пуномоћник Ј. Р., али и он лично, позивамо врховног и специјалног државног тужиоца, да пажљиво испитају све наводе из текста, по потреби узму потребна обавештења од Југослава Раичевића и да о резултатима и сазнањима обавесте јавност”, написао је тада адвокат Каварић у реаговању.

СДТ обавештен у новембру 2021. године

Извештај Европола, у којем су наведени подаци о комуникацији Ј. Р. и Вучинића, достављен је црногорским истражним органима 26. новембра 2021. године са насловом “Могућа корупција у полицијским структурама“.

Ко је полицајац који даје податке криминалцу идентификовали су црногорска полиција и тужилаштво користећи веома детаљне смернице Европола.

Осим са Вучинићем, Ј. Р. је, према истом извештају Европола, комуницирао са још неидентификованим припадником шкаљарске криминалне организације.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара