Читај ми!

Замена на челу румунске владе - Николае Чука препустио место премијера Марчелу Чолакуу

Румунски премијер Николае Чука поднео је оставку како би препустио место председника владе коалиционом партнеру у склопу споразума о подели власти, који има за циљ одржавање стабилности у земљи погођеној политичким трзавицама.

Николае Чука, пензионисани војни генерал, напустио је функцију премијера после скоро 19 месеци, како би препустио власт лидеру социјалдемократа Марчелу Чолакуу.

Њих двојица су се 2021. године договорила да ће се заменити, након што је Румунија променила седам премијера у мање од 10 година.

Замена је померена на неколико недеља због штрајка просветара, а након неколико неуспелих покушаја, Чука је успео да убеди синдикате да одустану од протеста, тако што им је одобрио веће плате и обећао да ће побољшати радне услове.

"Почињемо процедуру ротације и планирамо да добијемо нову владу до краја ове недеље, тако да можемо да наставимо да решавамо сва питања у земљи", рекао је Чука.

Након консултација са председником Клаусом Јоханисом, који номинује премијера, Чолаку има 10 дана да представи кабинет и добије одобрење парламента.

Председник Јоханис је раније рекао да се неће противити промени на власти уколико постоји договор унутар коалиције.

недеља, 02. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије