Читај ми!

Хрвати у Замбији ослобођени оптужби да су трговали људима

Виши суд у замбијском граду Ндоли ослободио је осморо хрватских држављана, јер оптужба није доказала трговину људима и фалсификовање докумената о усвајању, саопштила је хрватска влада, наводећи да је њихову усвојену децу сад потребно што пре и што лакше интегрисати у хрватско друштво. 

Судија је у својој одлуци навела да није доказано да су држављани Хрватске починили кривично дело трговине децом, а није доказано ни да су документи о усвајању лажни, саопштила је хрватска влада, пренела је Хина.

Бански двори истичу да је од тренутка њиховог притварања па до завршетка судског поступка, хрватска држава штитила права и интересе својих држављана, укључујући права четворо деце, која су прошла поступак усвајања и стекла хрватско држављанство.

"То смо чинили пружајући им потребну конзуларну помоћ и штитећи њихово право на поштено и непристрано суђење и хумано поступање", навела је хрватска влада. 

Деца се, заједно са родитељима, враћају у Хрватску, па им је потребно осигурати што лакшу и бржу интеграцију у друштво, закључује се у саопштењу хрватске владе. 

Министар рада, пензионог система, породице и социјалне политике Марин Пилетић изјавио је раније данас да ће ослобођеним Хрватима и њиховој деци бити организован најбржи могући трансфер у домовину.  

Државна секретарка у Министарству правосуђа Ведрана Шимунџа Николић рекла је да би то могло бити већ данас. 

Осморо Хрвата ухапшено је у Замбији пре седам месеци због сумње на трговину људима, односно због сумње у ваљаност докумената о усвајању малолетне деце из ДР Конга.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво