Читај ми!

Амерички бомбардери у ниском лету изнад БиХ - за Сарајево знак подршке, за Бањалуку застрашивање

Два ленсер бомбардера Ваздушних снага САД "Б-1Б" извршили су ниски прелет изнад градова у БиХ. Како је речено из Амбасаде САД, прелет авиона је знак трајне посвећености САД-а суверенитету, територијаном интегритету и мултиетничком карактеру БиХ.

Командант америчких ваздушних база у Европи, ваздушних снага у Африци и Заједничке ваздушне команде НАТО савеза  генерал Џејмс Хекер саопштио је  да се на тај начин обележава трајна веза између САД и БиХ.

"Прелет показује нашу посвећеност изградњи снажних билатералних односа и доказ је наших заједничких вредности и циљева. Сарадњом и разумевањем градимо пут ка будућности мира, сигурности и просперитета у региону“, саопштио је генерал Хекер.

Прелетање бомбардера су са брда Грдољ испратили члан Председништва БиХ Жељко Комшић, министар одбране БиХ Зукан Хелез и амбасадор САД-а у БиХ Мајкл Марфи.

Амбасадор Босне и Херцеговине у Уједињеним нацијама Златко Лагумџија је у изјави за босанске медије указао да прелет представља јасну политичку поруку.

Председник РС-а Милорад Додик је прелет назвао застрашивањем, док је члан Председништва Босне и Херцеговине Денис Бећировић поздравио присуство америчких авиона, нагласивши да то подржава, како је рекао, 70 посто грађана Босне и Херцеговине.

Додик је рекао да ниједан суверени надлежни орган у БиХ - Председништво и Савет министара, није донео одлуку о прелету америчких авиона изнад БиХ, чиме Американци манифестују силу.

"Американци уопште не поштују територијални интегритет БиХ, већ манифестују силу и шаљу нам авионе који су на Србе бацали осиромашени уранијум", истакао је Додик.

Авион Б-1Б је тешки бомбардер великог домета који од свих летелица у авијацији може носити највећи конвенционални терет навођених и ненавођених пројектила.

понедељак, 02. октобар 2023.
13° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"