Читај ми!

Председница Грчке именовала привременог премијера, 25. јуна нови избори

Пошто су три партије које су освојиле највише гласова на изборима понособ одбиле мандат за састав нове грчке владе, председница те земље Катерина Сакералопулу именовала је високог правосудног званичника, Јаниса Сармаса за привременог премијера који треба да предводи владу до нових избора 25. јуна.

Јанис Сармас је председник Државног савета, највишег управног суда у Грчкој, преноси Ројтерс.

Партија Нова демократија актуелног премијера Киријакоса Мицотакиса победила је на изборима прошле недеље са 40,78 одсто гласова, али није успела да обезбеди апсолутну већину да самостално формира владу.

На другом месту према броју освојених гласова је странка левице Сириза, која је добила 20,06 одсто гласова, док су социјалисти ПАСОК-Кинала, предвођени Никосом Андрулакисом, заузели трец́е место са 11,46 одсто гласова.

Три најснажније странке у земљи одбиле су понуђени мандат за формирање владе који им је понаособ понудила председница Грчке Катерина Сакералопулу, тражећи друго гласање 25. јуна.

Мицотакис је уверен да ће на новом гласању његова партија обезбедити потребан број мандата у парламенту са 300 посланика да сама формира владу.

субота, 10. јун 2023.
20° C

Коментари

A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
Pitanje :
У Темерину отворено највеће товилиште кечига у Србији
Dr Protic
Сутра се широм Србије обележава Међународни дан џеза
Savet koji moze da pomogne
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут