Читај ми!

Победа Нове демократије на изборима у Грчкој, коалициона влада или нови избори

После више од 99 одсто пребројаних гласова, Нова демократија актуелног грчког премијера Киријакоса Мицотакиса освојила је скоро 41 одсто гласова, другопласирана Сириза нешто преко 20, док је социјалистички ПАСОК на 11,46 одсто. Иако Мицотакису недостаје пет места у парламенту за апсолутну већину, својим присталицама је поручио да верује да је добио "јасан мандат". Лидер Сиризе Алексис Ципрас честитао му је победу.

Подаци грчког МУП-а показују да је на основу 99,56 одсто пребројаних гласова, Нова демократија актуелног грчког премијера Киријакоса Мицотакиса освојила је 40,79 одсто гласова, другопласирана Сириза Алексиса Ципраса 20,07, док је социјалистички ПАСОК на 11,46 одсто.

Претворено у посланичке мандате у скупштини са 300 места, Новој демократији припада 146, Сиризи 71, а ПАСОК-у 41. У парламент су још ушле Комунистичка партија Грчке са 26 посланичких места и десничарска странка Грчко решење Кирјакоса Велопулоса са 16 мандата.

Према процедури, грчка председница Катерина Сакеларопулу даће свакој од три водеће странке – Новој демократији, Сиризи и ПАСОК-у – по три дана да формирају коалициону владу.

Ако не успеју, Сакеларопулу ће именовати прелазну владу која би требало да припреми нове изборе за крај јуна или почетак јула.

Актуелни премијер и лидер Нове демократије Киријакос Мицотакис рекао је да верује да је добио јасан мандат.

"Резултати гласања су одлучујући. Они показују да Нова демократија има одобрење народа да се формира влада, јака и аутономна", рекао је Мицотакис окупљенима испред седишта странке у центру Атине.

Званичник Сиризе навео је да је Ципрас позвао Мицотакиса и честитао му изборну победу.

Ројтерс оцењује да резултат Нове демократије запањујући подстицај за Мицотакиса, чија је администрација морала да се бори са скандалом прислушкивања, пандемијом ковида, кризом трошкова живота и смртоносном железничком несрећом у фебруару која је изазвала бес јавности.

На биралишта у Грчкој која су затворена у 19 часова по локалном времену, односно у 18 по средњоевропском, изашло је више од 60 одсто гласача.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво