Читај ми!

Додик за РТС: Република Српска ће бити самостална држава и то ће у миру остварити

Председник Републике Српске Милорад Додик каже за РТС да не верује у Босну и Херцеговину, да је склепана и да никад није имала шансу да успе. Ми не живимо у БиХ као држави, за нас је то наметнута љуштура, ми бисмо желели да будемо са Србијом – то је историјска тежња нашег народа, истиче Додик. Поручује и да ће Република Српска бити самостална држава, као и да ће то у миру остварити.

Након говора Милорада Додика у Доњој Градини, бошњачки члан Председништва БиХ Денис Бећировић каже да у том говору није видео страст и енергију, већ јавно "признање да постоји пројекат Велике Србије", а хрватски члан Председништва Жељко Комшић рекао је да Додик говори оно што мисли, да му фали новца и да је спреман на нове злочине.

"Сад сазнајем да сам неки злочинац који се спрема за нове злочине – замислите будалаштине", поручује Милорад Додик у интервјуу за емисију Око.

Додик је упитао и што је проблем велика Србија:

"Зашто би то био проблем? Њихова параноја, је ли? Ја волим да буде велика и јака Србија и волим да буду окупљени Срби око Србије и желио бих једног дана ако не доживим бар да имам довољну свијест када будем одлазио на други свијет да ће се српски народ на овим просторима ујединити."

Поручује и да не види зашто није легитимно да тако размишља и зашто би било легитимно да размишља као Бећировић или Комшић.

"Ја не вјерујем у Босну и Херцеговину – то је склепано и никада није имало шансу да успије. То је експеримент који су направили странци да би овде имали с чиме да обучавају своје необучене елите које су касније ангажовали на другим дјеловима свијета", каже Додик.

Истиче да БиХ ни из логичних ни из историјских разлога није имала било какву перспективу онда када је стварана Дејтоном. "Једино рационалано је било да се она подијели", додаје Додик.

Истиче да тиме јесте заустављен рат, али да је направљен и нови уставни поредак.

"Сада знамо да у вријеме када су се припремали ти завршни разговори око прекида рата у БиХ, онда су једнако коегзистирала два модела – један је који је гурала Мадлен Олбрајт тада државна секретарка и други је државни секретар за националну безбедност Бергер који је јасно рекао да треба омогућити да се народи у Босни разиђу, јер немају ни историјске ни, посебно после рата, стечене предуслове да могу да наставе да живе заједно", каже Додик.

Указао је да је тада предлагао да се у просторима које нису могли да реше људи после три године изјасне где желе – или у Републику Српску или на другу страну.

"Међутим, побиједила је, нажалост, ова опција Мадлен Олбрајт и ми живимо те њихове параноје и илузије које су осмислили кроз људе који се и дан данас налазе овде на овим просторима у важним пословима", додаје Додик.

Истиче да они говоре увек исту политику која заступа потпуну централизацију БиХ, не уважавајући реални статус утврђен Дејтонским споразумом.

"Него разграђујући управо тај статус до нивоа да Република Српска нема смисла да постоји и да постане правна љуштура како би се једно давно обећање, а сада знамо исто тако да муслимани не би потписали споразум у Дејтону да им није обећано да ће се кроз имплементацију споразума учинити све да се разгради Република Српска и догради Босна и Херцеговина", каже Додик.

"Муслимани направили перцепцију да је неминован рат ако Република Српска каже ми смо од данас самостални"

Наглашава и да су муслимани успели да направе перцепцију да је неминован рат ако Република Српска каже ми смо од данас самостални.

"И да тај рат ће неминовно да доведе до тога да муслимани бране државу. Република Српска није њихова, апсолутно није њихова. Они су национална мањина у Републици Српској, као што смо и ми национална мањина у Федерацији", наводи Додик.

Истиче и да је Уставни суд поништио суштину Дејтонског споразума.

"Дејтон је направио два ентитета – један моноетнички Република Српска, а други двоетнички – Федерација БиХ која се на почетку и звала муслиманско-хрватска федерација", рекао је Додик.

"Онда су почеле те игре идеолошке, неолибералне, кроз ту причу о Федерацији БиХ да декласирају оно што се звао пројекат Херцег Босне, а касније да се настави ту са Републиком Српском што чине све вријеме", каже Додик.

На питање да ли сада на дневном реду имовина, Додик каже да јесте.

"По њима је на дневном реду имовина, али мислим да су се прекомбиновали. Мислим да апсолутно једно јединство постоји бар у приступу, ако не у дјеловању свих политичких фактора у Републици Српској", истиче Додик.

"Ми не живимо у БиХ као држави, за нас је то наметнута љуштура"

Указао је да анекс 2 Дејтонског споразума дефинише међуентитетску граничну линију.

"Пошто је наложено шест месеци након потписивања Дејтонског споразума да Република Српска и Федерација формирају заједничку групу која ће утврдити тачни и маркирати међуентитетску граничну линију. Федерација то никада није хтјела", каже Додик.

А онда смо ми покушали да то урадимо сами и на то је деловао Високи представник, каже Додик и додаје да није деловао да се то обезбеди, а био је дужан да то уради.

Истиче да та линија никада није са стране муслимана прихваћена да буде уређена онако како је предвиђено.

"Женевски и њујоршки састанак је утврдио да се БиХ састоји од два ентитета и три конститутивна народа, да Републици Српској припада 49 одсто територије и да је она на том простору неприкосновена", истиче Додик.

"Анекс 4 Дејтонског споразума је устав који каже да је БиХ састављена два ентитета и три конститутивна народа и да у том погледу БиХ наставља да живи у међунардоно признатим границама са унутрашњим уређењем предвиђеним овим уставом. Муслимани углавном, као и јуче када су нападали то што сам говорио, стану код ‘међународно призната држава’ и не наставе даље", поручује Додик.

"Ми не живимо у БиХ као држави, за нас је то наметнута љуштура, ми бисмо желели да будемо са Србијом – то је историјска тежња нашег народа", каже Додик.

Наводи и да сукоб низа историјских чињеница доводи до тога да је БиХ немогућа држава.

"БиХ је немогућа земља, наравно стало нам је до мира, али ми се не можемо помирити са стањем у којем се налазимо", поручује Додик.

"На подручју Доње Градине биће изграђен меморијални центар"

Говорећи о томе када ће на подручју Доње Градине бити изграђен меморијални центар, Додик каже да је о томе разговарао са председником Александром Вучићем.

"Господин Вучић и ја смо се договорили да то градимо. Ја мислим да се управо ради један идејни пројекат који ћемо промовисати у току ове године и видећемо на који начин ће то ићи", каже Додик.

Указује да је на подручју Градине, са друге стране Саве, Јасеновац.

У исто време када је било обележавање у Доњој Градини, било је и обележавање у Хрватској. На Милановићеву констатацију да је тамо био цео државни самит, Додик каже да су у Градини имали народни самит.

"Било је 25.000, 30.000 људи. Било је евидентно да је огроман, највећи икада број људи дошао“, рекао је Додик и додао да су дошла и деца из школа, као и да је важно да уче о тим стравичним злочинима.

О Милановићевој изјави: Имају помоћ од Немачке и Америке, па шта су бољи од нас

Коментарисао је и изјаву хрватског председника Зорана Милановића да Срби никада нису имали помоћ од Руса и да треба да се окренемо од њих, јер су Руси увек помагали само Бугарима.

"Имају они помоћ од Немачке и Америке, па шта су нешто бољи од нас? Хрватска колико већ година је ЕУ па нису направили неки помак", додаје Додик.

Наводи и да је Хрватска полупразна јер се иселило много становништва. "Нешто је жив Загреб и можда још пар градова и обала која живи само лети", додаје Додик.

Наводи и да је Србија без обзира на то што није имала толику европску помоћ као Хрватска као чланица ЕУ, по БДП-у боља од Хрватске.

"Муслимани би да распарчају Србију"

Говорећи о томе што је Босна и Херцеговина била уздржана на гласању за чланство Косова у Савету Европе, каже да то говори како та земља нема никаквог смисла.

"БиХ није прихватила и признала Косово као самосталну државу и ми немамо никакве односе са том влашћу у Приштини. Ми смо рекли да пратимо Београд у том погледу и да поштујемо територијални интегритет Србије. Како се руководство Србије буде односило према тим питањима и ми ћемо тако радити", каже Додик.

Поручује и да би муслимани да распарчају Србију, да прихвате Косово као државу и да им је то мало. "Они размишљају о Санџаку и свачему нечем још", додаје.

На питање да ли је то била реакција на његову изјаву, Додик каже да је то њихов суштински приступ.

"Они се боје С, када се помене С они се боје, а када се помене Србија онда су у великом страху, а када се помене Велика Србија онда су у јендеку", поручује Додик.

Наводи да је питање да ли би њима у Сарајеву био добар Вучић када би укинуо Републику Српску.

"Није њима проблем Република Српска, њима је проблем Србија, њима је проблем јака Србија. Алија Изетбеговић је говорио да је све док је Србија слаба они имају шансе, али када Србија ојача они немају никакву шансу и то време полако долази", каже Додик.

"Ми немамо ратни план"

Истиче да је имовина сад главно питање у БиХ, као и да Република Српска неће ићи у Сарајево да о томе одлучује.

"Не постоји парламент БиХ, већ Парламентарна скупштина", додаје Додик.

Каже да су раније веровали да ту може нешто да се уради.

"Сад видимо да је то аждаја која је зинула и којој не може нико да затвори уста. Док не прогутају Републику Српску, неће се смирити", поручује Додик.

Поручује да је неће прогутати и да ће Република Српска бити самостална држава и у миру ће то остварити, поручује Додик.

"Ми немамо ратни план, наши планови нису ратни, наши планови су мирнодопски. Ми се питамо каква је ово галама о рату. Са наше стране ће бити мир", каже Додик.

Истиче и да је бесмислено да неко каже да ће нешто спречити оружјем.

"Како ћете спријечити један парламент да донесе одлуку и каже данас проглашавамо Републику Српску самосталном државом?", упитао је Додик.

На констатацију да за то требају неки савезници, Додик пита: "А откуд знате да немамо понешто или сасвим довољно". 

уторак, 27. фебруар 2024.
13° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво