Читај ми!

У Хрватском сабору се орио усташки поздрав "за дом спремни"

Посланик опозиционог  Моста Миро Буљ је своје излагање у хрватском парламенту завршио извикивањем усташког поздрава "за дом спремни“, али је избачен тек кад је почео лично да вређа председника Сабора Гордана Јандроковића.

Буљ је посланицима странака у власти замерио усвајање предложених измена Закона о прекршајима против јавног реда и мира по скраћеном поступку.

Предлог, између осталог, предвиђа драматично повећане казни, од 700 до 4.000 евра, за истицање фашистичких симбола, клицања усташког поздрава и ширење лажних информација.

Пре тога Буљ је зарадио неколико опомена приговарајући на процедури доношења законских измена чији је циљ, како тврди, увођење вербалног деликта како би се омогућило кажњавање ХОС-оваца и њиховог поздрава "за дом спремни", за шта га је Јандроковић казнио са две опомене.

Буљ ту, међутим, није стао, него је тражио у име клуба Моста паузу од десет минута па је поновио све скупа, додајући да је усташки поздрав легитиман међу ветеранима и позвао заступнике ХДЗ-а Ђакића и Деура да не гласају за овај законски предлог којим ће се, тврди он, увести драконске казне и укинути слобода говора, па у целу причу умешао лажне вести, коронавирус и рат у Украјини да би говор завршио ускликом "за дом спремни" и мирно сео на своје место.

Реаговао је Даворко Видовић (Социјалдемократе) казавши Буљу да је увредио највећи део ветарана који се никада нису идентификовали с поздравом "за дом спремни", јер су се борили за слободну Хрватску, а не за усташку творевину.

Милорад Пуповац (СДСС) рекао је да је узвикивање усташког злочиначког поздрава "за дом спремни" за време расправе у Сабору, као што је то учинио Буљ, тешка увреда као и позив на мржњу и насиље, за шта га је напао Жељко Сачић (ХС) да вређа ветаране.

Јандроковић је тада констатовао да је Буљево понашање неприхватљиво и да је забрањено пропагирати усташке симболе и поруке, а да их је Буљ двосмислено користио што се може различито тумачити.

Сандра Бенчић (Можемо) рекла је да промовисање усташких, фашистичких и нацистичких поздрава у Сабору мора да се казни  одузимањем речи, а не само опоменом, јер вређа и хрватски и друге народе те позива на мржњу и насиље.

У поновљеном јављању Буљ је рекао да је он говорио искључиво о "домовинском рату", као и да су и странци гинули под ХОС-овим знаком и поздравом. "Ја сам био на правој страни док је био 'домовински рат', а ти ниси био ди си триба бит и нећеш ми солит памет сваки пут", казао је Јандроковићу, на шта му је овај коначно дао и последњу, четврту опомену што значи избацивање из сале.

Из сале су избачени и Крешо Бељак (ХСС), који је, тврди Јандроковић, Буљу док је излазио из из клупе довикивао: "Остани, Миро, остани", као и Жељко Сачић (ХС), који је касније, за време паузе, заједно с Бељаком, кренуо према Јандроковићу да се, како је казао председник Сабора, физички обрачунају с њим.

"Овакве ствари нам не требају и штете угледу Републике Хрватске", рекао је Јандроковић. Након паузе настављено је вређање. Стипо Млинарић (ДП) казао је да је одмах знао – кад се Пуповац јавио за реч – како законске измене нису добре за 'његове дечке' који су се борили у рату с симболом који су носили на рукаву.

"Мртвог Црвенкапу су откопали са знаком ХОС-а и поздравом 'за дом спремни', а закопали су га људи Милорада Пуповца, а ти симболи који су убили Црвенкапу – четничка кокарда и црвена петокрака – нису под санкцијама од 4.000 евра. То није ни фер ни поштено, а закон је донесен на притисак СДСС-а да не буде у недељу пет колона у Јасеновцу", наставио је Млинарић с увредама.

Расправа је започела у пуној сали јутрос. Посланици опозиције били су против хитне процедуре тврдећи да се ради о врло важном закону који након 46 година знатно повећава казне као и да би га управо због тога требало боље размотрити и донети у редовној процедури.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара