Читај ми!

Милановић о Пленковићу на челу НАТО-а: Он живи за то да се негде препаркира

Председник Хрватске Зоран Милановић коментарисао је спекулације да ће хрватски премијер Андреј Пленковић постати нови генерални секретар НАТО-а. Апетити су велики, а порција је мала – Пленковић живи за то да се негдје препаркира, рекао је Милановић.

Зоран Милановић је, коментаришући спекулације да ће премијер Хрватске Андреј Пленковић постати нови генерални секретар НАТО-а, рекао да се појављује доста имена, али и да је "факат све могуће".

"Нити су шведске новине и иједне релевантан извор, ту се појављује доста имена. Функција главног тајника НАТО-а није замишљена и никада није функционирала као нешто креативно и политички важно. У временима криза, рецимо 1999. напад на Србију те сада, тајник НАТО-а медијски је присутнији. То, међутим, ствара проблеме међу савезницима. То служи томе 'да вежеш коња гдје ти газда каже', дакле Американци. Французи су прије неколико мјесеци подијелили демарш о томе како виде будућег тајника НАТО-а, дакле да пита њих, а не само САД и Енглеску", рекао је Милановић.

Додао је да нови генерални секретар мора бити неко ко ће се допасти и Вашингтону и Паризу, као и да се спомиње и председник Румуније.

"Апетити су велики, а порција је мала. Пленковић живи за то да се негдје препаркира, то га занима, то га драшка. Може се догодити да будемо таоци његових потреба и амбиција у смислу одређивања дана избора. О главном тајнику се одлучује сада, а мјесто се попуњава на јесен", истиче Зоран Милановић.

Новинари су Милановића питали и да ли би он опет ушао у политичку арену на парламентарним изборима, ако Пленковић оде у НАТО.

"Ништа од тога, никад. Пленковић неће одговорити хоће ли ићи, он увијек држи опције отворенима. Kао нека слободна ланцерица или манекенка која стално гледа неку опцију, па има мапу са собом и на врх стављаш оно што мислиш да ти је повољно. Његова путовања у Kијев... Он је у одласку неко вријеме, пуни си резиме. Kада ови буду одлучивали о распођели шлага на торти. Човјек се покушава препаркирати. Све што ради, датум парламентарних избора не смије бити талац и прилагођен било чијим приватним интересима. Ако оде за главног тајника додуше људи не знају да је он патолошки нелојална особа и да ће почети сплеткарити против њих", навео је Милановић.

Додао је да је могуће да ће Пленковић бити генерални секретар НАТО-а, али и да "тако частохлепну особу то не задовољава".

"Ја га не видим тамо, тамо мораш везати коња гдје ти газда каже. А Пленковићева цијела каријера је заби нож у поткољеницу ономе тко ти је помогао. Међутим, ово су сада мало већи дечки", сматра Милановић.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво