Ђукановић или Милатовић – ко ће мобилисати више бирача

У Црној Гори одржава се други круг председничких избора. За новог председника надмећу се Мило Ђукановић и Јаков Милатовић. Милан Крстић, доцент на ФПН-у, каже да Мило Ђукановић настоји да мобилише суверенистичке бираче, који гледају на српски свет као на опасност по државност Црне Горе док, са друге стране, за Јакова Милатовића гласају сви они који су незадовољни ДПС-ом.

Милан Крстић са Факултета политичких наука рекао је да, имајући у виду да Мило Ђукановић има најдужи политички стаж на овим просторима, а и то да смо били заједничка држава, није чудо што су избори у Црној Гори главна тема и у Србији.

"Према последњем попису, трећину становништва Црне Горе чини српска заједница, ово нам је један од најважнијих суседа, имамо важну економску сарадњу, преко Црне Горе излаз на море и све су то разлози зашто је оно што ће се десити у Црној Гори битно и за нас", каже Крстић.

Црногорци нису излазили на други круг председничких избора од 1997. године. Крстић је подсетио да је тада Булатовић имао предност у првом кругу у односу на Мила Ђукановића.

Овога пута, како каже Крстић, имамо Јакова Милатовића, који је по анкетама благи фаворит за победу на овим изборима.

Према његовим речима, на свим досадашњим изборима имали смо ДПС као фаворита, сада је другачије што је последица парламентарних избора одржаних у августу 2020. године.

"Мило Ђукановић настоји да мобилише суверенистичке бираче, који гледају на српски свет као на опасност по државност Црне Горе. Успева да добије и поверење мањинских бирача. С друге стране, за Јакова Милатовића гласају они који су незадовољни ДПС-ом. Успео је да мобилише све оне који се изјашњавају као српске националности али и све оне који су незадовољни ДПС-ом. Успео је да мобилише и мањинске бираче, не толико као Мило Ђукановић, али мобилисао је све оне који су незадовољни режимом дугим три деценије”, истакао је Крстић.

Крстић је рекао да су ови избори специфични по томе зато што ускоро следе и парламентарни избори.

Очекује да ћемо знати ко је нови председник Црне Горе око 21.30, али наравно зависи и колика је разлика међу кандидатима.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво