Јаков Милатовић – економиста са Оксфорда који је прекинуо владавину ДПС-а дугу три деценије

Црна Гора је добила новог председника. На челу државе биће 36-годишњи Јаков Милатовић. Био је студент генерације, школовао се на више светских универзитета, међу којима је и Оксфорд. Економиста по струци, радио је у више банака, између осталoг, у Европској банци за обнову и развој у Лондону. Био је министар у Влади Црне Горе од 2020. до 2022. године.

Јаков Милатовић – економиста са Оксфорда који је прекинуо владавину ДПС-а дугу три деценије Јаков Милатовић – економиста са Оксфорда који је прекинуо владавину ДПС-а дугу три деценије

Јаков Милатовић добио је поверење грађана Црне Горе и тиме прекинуо више од три деценије дугу владавину Демократске партије социјалиста.

Милатовић је рођен 7. децембра 1986. године у Подгорици, где је завршио основну школу и Гимназију "Слободан Шкеровић" са дипломом "Луча".

Још у гимназијском Годишњаку предвидеo je будућност, наводећи да ће постати "предсједник драге нам државе или неко баш битан".

Основне студије економије завршио је на Економском факултету Универзитета Црне Горе, са просечном оценом 10 и био је студент генерације.

Као стипендиста америчке владе провео је једну студијску годину на Универзитету савезне државе Илиноис, као стипендиста аустријске владе један семестар на Универзитету за економију и бизнис у Бечу, а као стипендиста Европске комисије једну студијску годину на Универзитету у Риму.

Магистарске студије у области економије завршио је на Универзитету Оксфорд и био је стипендиста британске владе.

Са супругом Миленом има троје деце – Сару, Ану и Давида.

Банкарска каријера

Милатовић је каријеру започео у НЛБ банци у Подгорици као део тима за управљање ризиком. Затим је радио у Дојче банци у Франкфурту, у тиму за процену кредитног ризика земаља, са фокусом на земље Централне и Источне Европе.

Од 2014. године, Милатовић је радио у Европској банци за обнову и развој (ЕБРД) у Лондону, у тиму за економску и политичку анализу, прво као економски аналитичар за регион југоисточне Европе, а након унапређења у позицију економисте покривао је земље Западног Балкана из канцеларије у Подгорици.

У главног економисту унапређен је 2018. године са задатком да покрива земље ЕУ, укључујући Румунију, Бугарску, Хрватску и Словенију из канцеларије у Букурешту.

Друга искуства и усавршавања стицао је у програмима и школама Уједињених нација у Њујорку, немачке Фондације "Конрад Аденауер" у Подгорици, Међународног монетарног фонда у Лондону, Лондонске школе економије и Универзитета у Пекингу, Лидерске академије Универзитета Станфорд и Универзитета у Београду и других.

Аутор је више стручних радова и коаутор две књиге.

Министар у експертској влади

Јаков Милатовић био је министар економског развоја у влади Здравка Кривокапића од децембра 2020. до априла 2022. године.

На председничким изборима био је кандидат покрета "Европа сад", који је у јуну прошле године формирао са колегом из владе министром финансија и социјалног старања Милојком Спајићем након што је тој влади изгласано неповерење.

Најпре је кандидат тог покрета био Спајић, али је његова кандидатура за председничке изборе одбијена, када је утврђено да има двојно држављанство, односно поред црногорског и држављанство Србије што је услов за дисквалификацију.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво