Џијуџицу дипломатија у Јордану - туча у Амбасади БиХ

Двојица високорангираних дипломата физички су се сукобила у Амбасади Босне и Херцеговине у Аману, главном граду Јордана, обавестио је амбасадор Мато Зеко Министарство спољних послова. Док један тврди да је колега покушао да га убије, други каже да се од увреда на свој рачун бранио употребом захвата џијуџице, који је, наглашава, био крајње контролисан.

Амбасадор Босне и Херцеговине (БиХ) у Јордану Мато Зеко 16. марта ове године обавестио је Кабинет министра спољних послова Елмедина Конаковића да је пет дана раније у његовој канцеларији у Амбасади БиХ у Аману дошло до вербалног, а онда и физичког обрачуна високорангираних дипломата - министра саветника Сатка Битанге и саветника Ненада Шкипине, преноси портал Инфорадар.

Сукоб је избио када је Битанга сазнао да амбасадор Шкипину хитно шаље у Сарајево због поправка информатичке опреме чији квар није могао бити уклоњен у Аману, тврди Зеко.

"Министар саветник Сатко Битанга је након тога отпочео са вербалним увредама, при том измишљајући разне инсинуације, као и сталним понављањем како је он једини професионалац у дипломацији, при том очигледно свесно изазивајући већи инцидент из само њему знаних разлога“, написао је Зеко.

Како су вербалне увреде саветника Битанге настављене, Шкипина је реаговао и ухватио Битангу за гркљан, описао је Зеко.

Истиче да их је он раздвојио и спречио теже поседице, а нагласио је да инцидент "треба сакрити од јавности“.

Покушај убиства или контролисан захват џијуџице

Истог дана када и амбасадор Зеко, информацију о инциденту седишту Министарства спољних послова доставио је и саветник Ненад Шкипина.

"У току састанка у канцеларију је око 11 часова ушао Сатко Битанга, министар саветник, и гласно питао зашто се смејемо. Рекао је да он треба да иде у Сарајево с обзиром на његов ранг. Амбасадор је одговорио да је он тако одлучио и да се ради о конзуларним стварима", написао је Шкипина.

Тврди да је Битанга након тога почео да га вређа, те да му је говорио да је криминалац.

"Након таквих изјава, дрског понашања и изнетих лажи, устао сам и ухватио га за врат уз речи да је доста таквог понашања. Повреда мог достојанства од стране именованог је понављана у више наврата, а да нисам изазвао такво понашање и без икаквог реаговања, те сам био принуђен да га опоменем употребом захвата џијуџице, који је био крајње контролисан јер сам мајстор ове борилачке вјештине. Да сам желео да га удавим или повредим, учинио бих то на потпуно други начин“, објаснио је сликовито Шкипина.

Дан раније расписао се и Битанга. Упознао је министра Конаковића о хронологији догађаја, али уз нешто другачије тумачење - по његовом мишљењу био је то "покушај убиства".

субота, 15. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије