Црна Гора, изручење краља криптовалута тражиле Кореја и САД

Дипломатски представници Јужне Кореје тражили су изручење јужнокорејских држављана До Квона и Хон Чанд Јуна, док су Квоново изручење тражиле и Сједињене Америчке Државе, рекао је црногорски министар правде Марко Ковач. Он на конференцији за медије није хтио да прејудицира којој ће земљи бити изручени ухапшени краљ криптовалута и још један држављанин Јужне Кореје који су оптужени за превару.

Јужна Кореја и САД тражиле су изручење, али и захтевале достављање лаптопа и других уређаја који су одузети ухапшенима од стране Основног државног тужилаштва, рекао је министар правде Марко Ковач.

"Постојање међународне потјернице за овим лицима ствара подлогу да се против њих води екстрадициони поступак", рекао је Ковач. 

О саслушању оптужених одлучиће Виши суд. 

"У случају више захтјева о изручењу, када будемо одлучивали о томе коме ћемо изручити окривљене, узеће се у обзир тежина кривичног дјела, мјесто извршења, као и редосљед захтјева, као и држављанство", казао је он. 

Нагласио је да ће држављанима Јужне Кореје бити обезбеђена сва права у складу са законима Црне Горе. 

Уколико се утврди да су извршили кривично дело у Црној Гори, пракса је, објашњава министар, да се сачека извршење казне затвора, а затим се приступа изручењу. 

Такозваног краља криптовалута Квона траже Јужна Кореја, САД и Сингапур, а Интерпол је у септембру расписао међународну потерницу за њим.

Оптужен је за превару и кршење правила тржишта капитала после краха дигиталних новчића "тера" и "луна" у мају прошле године, услед чега су улагачи изгубили око 42 милијарде долара.

субота, 03. јун 2023.
18° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено