Ни у Тирани нема ко да вози аутобусе, ИД картице отварају тржиште радне снаге на Западном Балкану

Скупштина Северне Македоније недавно је ратификовала Споразум о слободном приступу тржишту рада на Западном Балкану, који су у оквиру иницијативе Отворени Балкан у Тирани пре две године потписали председник Србије Александар Вучић и тада премијер Северне Македоније Зоран Заев и Албаније Еди Рама. Тај споразум, који би ускоро могао да почне да се примењује, омогућава увођење јединствене радне дозволе за три земље. Тада је потписан и Споразум о повезивању система електронске идентификације грађана Западног Балкана.

Да остваре бенефите и дођу до радника захваљујући јединственим радним дозволама надају се у албанској текстилној индустрији. У тој фабрици у Скадру дневно се сашије више од 8.000 комада ексклузивног италијанског веша. Раде у две смене, посла кажу има напретек, али радника нема.

"Наше радно време је у складу са албанским законом 40 сати недељно. Просечна старост жена које су код нас запослене је између 35 и 40 година. Радни услови су прихватљиви, осветљење је прилично добро, простор је климатизован, имамо добре услове, добре плате, али нема довољно радника", прича Николета Гонај, менаџер.

Албанији недостају радници свих струка.

Одлив радне снаге довео је у тежак положај индустрију и пољопривреду земље. Да попуне капацитете јединственим тржиштем рада надају се и посленици у туризму, угоститељству, али и транспорту, јер и у Тирани нема ко да вози аутобусе.

"Споразум је позитиван корак јер ће, свакако, да олакша бирократију за сезонско и свакодневно запошљавање, које је масовно у земљама региона. Јединствено тржиште може да смањи емиграцију у западне земље, јер ће млади имати прилику да се запосле у региону, ближе својим породицама", истиче Ерион Муца, економиста из Албаније.

У Албанији послују многе стране компаније и наилазе на потешкоће у проналажењу радника, нарочито у ИТ сектору.

Споразуми који су потписани омогућују да грађани који буду желели да се запосле у једној од три земље могу да добију ИД број, тј. јединствену радну дозволу без папиролошких баријера, чекања и било каквих трошкова.

"Ми се радујемо што ћемо у следећих месец дана или нешто више, када дође до усаглашавања протокола за сповођење овог споразума и да се прва такозвана ИД картица 'Отвореног Балкана' изда и да самим тим пре лета већ наши грађани буду у могућности да испробају и тестирају отвореност тржишта радне снаге на Западном Балкану, односно у оквиру иницијативе 'Отворени Балкан', са жељом да се та иницијатива прошири на свих шест економија", напомиње Ненад Ђурђевић из Привредне коморе Србије.

Споразум о условима за међусобно повезивање шема електронске идентификације, предвиђа и приступ електронским услугама националних портала три земље, тако да ће бити и олакшан приступ тржишту рада.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво