Читај ми!

Словенци не чекају, додатно ојачавају најугроженије објекте у случају земљотреса

После потреса у Турској, пажња је у региону и даље усмерена на квалитет градње, пре свега солитера и јавних објеката. Ипак, у неким земљама се није чекало на трагична упозорења. Словенија, која се налази на трусном подручју, четири године пре потреса на граници Сирије и Турске и две године пре ближег загребачког, почела је додатно да ојачава најугроженије објекте.

На Ускрс, пре 130 година, Љубљану је погодио снажан земљотрес. Претпоставља се да је јачина била 8 до 9 степени Меркалијеве скале. Свака десета зграда била је неповратно оштећена. Потреси у 130 километара далеком Загребу, затим нешто даљој Банији, као и они који се често догађају у Италији, Словенце држе опрезним.

"Од 2009. године па до сада смо обновили преко 30 вртића и школа, и искористили више стотина милиона евра у ту сврху. Али, морам бити прецизан и нагласити да у ту суму улазе и трошкови додатниих реновирања, не само против потресне", каже Роберт Кус из Одељења за хитне ситуације града Љубљана.

Ипак, град не учествује у реновирању приватних стамбених објеката као што су зграде. Покушава да добије новац од Европске комисије, по истом приницпу на који су добијена за енергетску ефикасност.

"То нам пример Турске говори сада, да је обнова након потреса значајно скупља него што би била превентива", каже Кус.

Станари не желе да чекају. Директор фирме која има 25 управника зграда у Љубљани каже да је интересовање у онима које су критичне стопроцентно.

"Гаранција је да зграда се не сруши и да остане цела. Ако је змељотрес велик, као што је био сада у Турској, сигурно би требали неке поправке на згради, али зграда би била безбедна да се не сруши", каже Матеј Кос, грађевински инжињер.

Матеј каже да Љубљанчани не знају када, али знају да ће земљотреса засигурно бити. Ипак, тврди да не треба дизати панику, али да треба знати кад је и како зграда у којој живимо прављена.

"Била је једна држава Југославија и на државном нивоу, после земљотреса у Скопљу, све зграде се сматра да су грађене у неком против потресном стандарду. Сад, тај стандард није био на почетку баш највиши, или најбољи, али уз еурокод 8 опет није толико лош да би се зграда рушила", каже Матеј Кос.

Они који попут сеизмографа прате тектонске активности су агенти за некретнине.

"Љубљана се налази на преломници исто као Загреб и Италија, нон-стоп се у Љубљани очекује да може да се деси потрес", каже Јуре Бох, агент за некретнине.

Јуре Бох каже да страх после потреса у окружењу траје тек око шест месеци. После наступа заборав који је некад и изнуђен.

"У Љубљани имамо 7 или 8 солитера који имају одличне погледе. Ове зграде су потресно угрожене, али људи још купују у тим зградама станове јер у Љубљани нема довољно станова", каже Јуре Бох.

Према истраживању љубљанског грађевинског факултета из 2018. године, уколико би се земљотрес сличан оном од пре 130 година догодио опет, у модерној Љубљани би било оштећено чак 28.000 објеката, од чега би се 3.000 срушило.

недеља, 21. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво