Читај ми!

Цајке раздора у Хрватској, забране и објашњења

Градоначелник Пуле Филип Зоричић забранио је концерт на којем су најављени наступи Душка Кулиша, Драгана Којића Кебе, Ане Бекуте и Зоране Мићановић. Мислим да тај музички израз не припада нашем поднебљу, духу и менталитету града, поручио Зоричић. Огласио се и хрватски председник Зоран Милановић, који каже да не воли ту врсту музике, да га од ње "боле кости", али да не подржава забране.

Одржавање концерта планирано је за 25. март у пулском Дому спортова. На концерту је требало да наступе Душко Кулиш, Драган Којић Кеба, Ана Бекута и Зорана Мићановић.

Организатор концерта фирма "Хиљадарка" склопила је уговор о закупу дворане с трговачким друштвом "Пула спорт", које је власник пулског Дома спортова.

"Иако је цијели тим 'Хиљадарке' био јако ентузијастичан за овај концерт, нисмо могли промијенити одлуку градоначелника Пуле, господина Филипа Зоричића, који је одлучио да 'у јавним просторима неће бити турбо фолк глазбе'", саопштили су из "Хиљадарке".

Најавили су и како ће концерт бити премештен у Осијек и да сви они који су купили улазницу могу добити повраћај новца или улазницу искористити за концерт у Осијеку.

Такође, навели су како је до тренутка забране концерта продато 2.947 улазница.

Истичу како су са "Пула спортом" преговарали о закупу дворане и потписали уговор још крајем прошле године.

"Међутим, до данас нам нитко из дворане није послао рачун за предујам. С обзиром на протек времена, ми смо самовољно уплатили одређени износ, те замолили управу дворане да нам за то изда рачун због законског обрачуна ПДВ-а. Но, до тог није дошло", поручили су из "Хиљадарке".

Тврде како су комуницирали са власником дворане, као и да им је из "Пула спорта" предат план дворане како би им се олакшало планирање самог концерта.

"У једном тренутку, када се умијешао градоначелник Филип Зоричић, извршен нам је поврат уплаћених средстава и отказивање уговора о најму, без икакве претходне обавијести, адекватног и законитог образложења те евентуалног састанка на којем би ријешили проблематику", нагласили су из "Хиљадарке".

Зоричић: Док сам градоначелних промовисаћемо грађанску, европску и медитеранску Пулу

Градоначелник Пуле Филип Зоричић потврдио је да се концерт у том граду неће одржати.

"Истина је да сам посве недвосмислено и јасно рекао да се у јавном простору града Пуле и у објектима којима управља Град концерти овакве врсте неће одржавати и да мислим да овај глазбени изричај не припада нашем поднебљу, духу и менталитету града", навео је Зоричић и додао да је то једини и искључиви разлог због којег је донео ту одлуку.

"Моја је дужност бити отворен према свима, а у јавном простору, док сам ја градоначелник, промовират ћемо и чувати идентитет грађанске, еуропске и медитеранске Пуле, са свим њезиним богатим мултикултуралним и мултиетничким вриједностима", нагласио Зоричић. 

Милановић: Боле ме кости од те музике, али не волим културу забрањивања

Реаговао је и хрватски председник Зоран Милановић истичући да не воли ту врсту музике, али ни културу забрањивања.

"То се из љубави назива цајкама. Од срца. Ја не волим ту музику, никад је нисам подносио. Иде ми на живце, боле ме кости од ње. Ја је не бих бранио. Одлука пулског градоначелника је да то не дају јер ће тамо бити цајке. Е, сад. Имали смо и концерт Томпсона у Пули прије десет и више година, па су исто неки расправљали о томе. Већину ствари ја не бих забрањивао. Не волим ту културу забрањивања. Цајке треба сузбити свим легалним средствима. Па, пол ХДЗ-а то слуша", поручио је Милановић.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара