Читај ми!

Тања Фајон: Осумњичени за шпијунажу су припадници руске обавештајне службе

Осумњичени за шпијунажу за сада су у преткривичном поступку. Реч је о жени и мушкарацу који су ухапшени у Љубљани. Министарка спољних послова Словеније Тања Фајон потврдила је да је реч о руским шпијунима.

У насељу Чрнуче, у северном делу Љубљане, жена и мушкарац су изнајмили кућу од брачног пара из јужног дела Љубљане. Станодавац није желео да говори пред камерама РТВ Словеније, али је у телефонском разговору рекао да је пар лично упознао и да није имао проблема са њима, додајући да је о свим детаљима разговарао с људима из полиције.

Како је раније сазнала ТВ Словенија, а министарка спољних послова Тања Фајон им касније и потврдила, реч је о агентима руске обавештајне службе. Незванично, РТВ Словенија сазнала је да су двоје ухапшених прикупљали опште информације о дешавањима у земљи али и да су Руси - са аргентинским пасошима.
"Истрага је у току. Почетком децембра ухапшене су две особе са лажним идентитетом", рекла је Тања Фајон. И додала: „Они су осумњичени да су деловали против националних интереса Републике Словеније и, према последњим информацијама, припадници су руске обавештајне службе."

Наредних дана против осумњичених би требало да буде покренут судски процес, за шпијунажу и лажно представљање. Адвокат и стручњак за кривично право Блаж Ковачич Млинар је за РТВ Словенија објаснио да изручење страној држави, у овом случају Аргентини, у принципу није могуће пре окончања поступка.

"Ако је кривично дело почињено на тлу Словеније, надлежни су словеначки судови и примењује се словеначко право", објаснио је адвокат Ковачич Млинар. 

четвртак, 30. март 2023.
18° C

Коментари

Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно
PRETPLATA
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
Nije baš lako...
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета