Читај ми!

Фајон о хапшењу наводних руских шпијуна: Случај озбиљан и важан на међународном нивоу

Словеначка шефица дипломатије Тања Фајон потврдила је данас да су двојица страних држављана оптужених за наводну шпијунажу у корист Русије ухапшени и додала да је тај случај озбиљан и важан на међународном нивоу.

Тања Фајон није желела да одговори на питање да ли су наводни шпијуни руски држављани, нити да открије било какве детаље о њиховом идентитету, преноси словеначка новинска агенција СТА.

"Истрага је у току, а органи за спровођење закона раде свој посао'', рекла је Фајон и додала да руски амбасадор није позван, нити је руској амбасади послата протестна нота, наводи агенција.

Претходно је словеначка обавештајно-безбедносна служба ухапсила у Љубљани двојицу страних држављана за које се сумња да су руски шпијуни.

Према писању листа Дело, један од ухапшених има држављанство једне од јужноамеричких земаља, а наводно је био пријављен под лажним идентитетом.

Преткривични поступак је покренут у Окружном државном тужилаштву у Љубљани на основу саопштења словеначке Обавештајно-безбедносне службе Сова.

Истрага се води због сумње да је извршено кривично дело шпијунажа за страну обавештајну службу.

Верује се да су двојица руских агената који су радили у улици Парма служили руској војној обавештајној служби ГРУ и да су деловали као део шпијунског сложеног програма који контраобавештајци у САД називају "илегали" - шпијуни који се интегришу у локалну заједницу како би је шпијунирали и потенцијално придобили неке од мештана.

Реч је о високо дисперзованој мрежи високо обучених "успаваних агената", који углавном имају лажне идентитете и држављанства трећих земаља, често јужноамеричких држава, а најчешће делују под окриљем војне обавештајне службе ГРУ.

Двојици осумњичених за кривична дела шпијунаже прети до осам година затвора.

понедељак, 20. март 2023.
14° C

Коментари

RTS 2-Glavnom i odgovornom uredniku
Ко управља РТС-ом
Rupe-Kraljevo
„Процветала“ рупа на путу Краљево–Рашка
Poštovanje za tekst
Дискус хернија, болест 21. века
Pozdrav...
Дискус хернија, болест 21. века
XD
Срби се најкрвавије псују