Читај ми!

Предизборне калкулације у Црној Гори

Црну Гору у марту чекају председнички избори, а од синоћ је познат тек први кандидат. Председништво Покрета "Европа сад!" одлучило је да лидера Милојка Спајића кандидује на изборима. Та земља налази се месецима у институционалној кризи, а актуелна влада премијера Дритана Абазовића у техничком је мандату дуже од пет месеци откако јој је изгласано неповерење. Предстојеће председничке изборе, политиколози оцењују, као најважније за будућност Црне Горе.

И док је председнишво покрета "Европе сад!" једногласно гласало за Милојка Спајића, чека се одлука Главног одбора.

"Релевантна и кредибилна истраживања јавног мњења јасно показују да председник Покрета 'Европа сад!' улази у други круг и побеђује кандидата ДПС-а, ма ко он био", наводи Покрет Европа сад.

А једини званични кандидат, долази из редова већине након избора 2020. Да ли ће стићи кандидатура из виле Горице, актуелног шефа државе.

"Уколико се кандидује господин Ђукановић испред ДПС-а да ће бити много боље да позиционе партије имају једног кандидата да би он имао веће могућности да на тим изборима победи, с друге стране Ђукановић јесте кохезиони фактор у оквиру ДПС-а али ја имам резервисан став да ли би то њему могло да донесе победу имајући у виду константан пад поверења", каже Николета Ђукановић, политиколошкиња.

"Сви калкулишу које би опције биле најбоље, покушавају једни другима да дају подршку, да кажу да ће у другом кругу пре свега ове који су биле опозиција до 30. августа 2020. подржати једни друге у другом кругу, очигледно је суштински циљ да ДПС изгуби председничке изборе и ДПС је близу тога да изгуби ове изборе али то пре свега зависи од против кандидата", каже Деспот Ковачевић, доцент Факултета политичких наука.

До изласка на биралишта криза у Црној Гори на нивоу све три гране власти. Најважније - и даље се чека избор судија Уставног суда. Није згорег подсетити, пет неуспелих покушаја је већ било.

Из Вашингтона и Брисела често стижу упозорења, до тога да ће им замрзнути приступне преговоре за чланство у Европској унији.

"Неизбор тих судија показује да политичке партије просто желе да гласају само за оне кандидате које они сматрају да потенцијално могу да просто њима буду наклоњени и то је кључни проблем. Уколико дођемо до наредних избора без суда са оваквом изборном администрацијом што је најгоре са оваквим изборним законодавством, онда заиста мислим да ти избори заиста неће дати никакав резултат", каже Николета Ђукановић.

Одлазак у опозцију након парламентарних избора пре две и по године, није значио и коначан слом ДПС-а.

"Имали сте коалицију коалиције против председника који има своја овлашћења, тако да је до сада била једна кохабитација која је била нефункционална и разрешење свих дилема ће настати после председничких избора", каже Ковачевић.

Важан тест за Црну Гору, ових дана - шесто гласања за судије Уставног суда.

понедељак, 20. март 2023.
14° C

Коментари

RTS 2-Glavnom i odgovornom uredniku
Ко управља РТС-ом
Rupe-Kraljevo
„Процветала“ рупа на путу Краљево–Рашка
Poštovanje za tekst
Дискус хернија, болест 21. века
Pozdrav...
Дискус хернија, болест 21. века
XD
Срби се најкрвавије псују