Читај ми!

Ноћне страже и барикаде због Гоце Делчева, Софија тражи безбедносне гаранције од Скопља

Министар унутрашњих послова Северне Македоније Оливер Спасовски апеловао је на грађане да не организују ноћне страже и не блокирају путеве на дан обележавања рођења Гоце Делчева, 4. фебруара, јер су, како је казао, за то задужене институције система. Министар спољних послова у техничкој влади Бугарске Николај Милков саопштио је да ће званична Софија од Скопља нотом тражити да се њиховим држављанима омогући долазак на обележавање годишњице рођења Гоце Делчева, 4. фебруара.

Оливер Спасовски је апел упутио након што су се на друштвеним мрежама појавили позиви грађанима да 4. фебруара блокирају пут на наплатној рампи Куманово - Скопље.

"Апелујем на мирну и достојанствену комеморацију, а држава, МУП и службе безбедности су ту да учине све како би обезбедили ред и мир", навео је Спасовски.

Истиче да МУП и агенције имају свакодневне активности и да ће за обезбеђивање тог догађаја бити формиран посебни штаб.

Уверен је, каже, да оних који се организују за долазак на овај догађај неће бити много, јер грађани не желе сукобе, већ стабилизацију и напредак.

"Као МУП, апсолутно нец́у дозволити понижавање македонског народа и државе, бар не од стране неког споља. Ми смо народ који је гостољубив, који уме да покаже част и поштовање, али та част и поштовање морају да нам се врате. Нец́емо дозволити да неко дође у наш дом да нас понижава", казао је Спасовски, пренели су скопски медији.

На питање да ли ће бугарском европосланику Ангелу Џамбаском бити дозвољен улазак у Македонију тога дана, Спасовски је рекао да ц́е одлука о томе бити донета када за то дође време.

"Одлуке се не прејудицирају, посебно у области безбедности", рекако је Спасовски.

Иначе, реакције грађана не јењавају после последњих догађаја који су погоршали ионако крхке односе Македоније и Бугарске.

Друштвеним мрежама се шири иницијатива за организовање ноћне страже на гробу Гоце Делчева, а народ се додатно самоорганизује да спречи долазак организованих бугарских група 4. фебруара, када се у Македонији обележава рођендан тог револуционара.

Односи двеју земаља су се погоршали након инцидента у Охриду када је претучен секретар бугарског клуба "Иван Михаилов" Христијан Пендиков, али и након што су неки од бугарских политичара изашли у јавност са изјавама у којима признају територијалне претензије, уз претње убиством председника Северне Македоније Стеве Пендаровског.

Пендаровски је, наиме, почетком седмице предложио влади да донесе одлуку и прогласи персонама нон града бугарског европосланика Џамбаског и још неке бугарске држављање.

Бугарска ће нотом тражити приступ обележавању рођења Гоце Делчева

Министар спољних послова у техничкој влади Бугарске Николај Милков саопштио је да ће званична Софија од Северне Македоније нотом тражити да се њиховим држављанима омогући долазак на обележавање годишњице рођења Гоце Делчева, 4. фебруара.

Милков је рекао да ће церемонији присуствовати и представници бугарске Амбасаде у Македонији.

На конференцији за новинаре, преноси БНТ, Милков је рекао да је од кључног значаја да се обезбеди безбедност Бугара и несметано обележавање годишњице рођења Делчева.

"Желимо деескалацију. Не бежимо од дијалога. Наш премијер ће данас имати телефонски разговор са македонским колегом Димитром Ковачевским, а једна од главних тема биће безбедност тамошњих Бугара и бугарских држављана генерално у вези са догађајима 4. фебруара", рекао је Милков.

Истакао је да се никако не би требало враћати на стање од пре недељу дана, јер би то била конкретизација репресије.

Шеф бугарске дипломатије је истакао да би то било без преседана уколико би Северна Македонија онемогућила приступ држављанима Бугарске на овај догађај и истакао да нема информацију да су две државе прогласиле неке грађане персонама нон грата.

"Ако се то догоди то ће бити догађај без преседана. Бугарска ће тражити гаранције од власти у Македонији да ће локалне институције испуњавати своје функције и радити свој посао", рекао је Милков.

Додао је да Бугари у Северној Македонији немају поверења у македонске институције, да се њихове жалбе које подносе не разматрају, или ако се размотре, добију негативан резултат.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво