Читај ми!

Хрватски суд одбио да Украјини изручи руску дизајнерку

Руска модна дизајнерка Дарија Фалк неће бити изручена Украјини, одлучио је сплитски Жупанијски суд.

Дарија Фалк (36), мајка двоје деце од девет и пет година, која су с оцем у Аустрији, већ пет месеци се налази у сплитском затвору, пише Слободна Далмација.

Она је ухапшена 11. августа на граници док је из Аустрије, где има стално пребивалиште, дошла у Хрватску на летовање.

Ухапшена је на основу међународне црвене потернице Интерпола, коју је расписала Украјина због оптужби да је у Одеси 2017. украла неколико шиваћих машина вредних око 20.000 евра.

Два месеца након хапшења, у октобру прошле године, Жупанијски суд у Сплиту донео је одлуку да се Рускиња изручи Украјини, иако су у Одеси где је истражни затвор, сваког дана падале бомбе.

Њену жалбу је Врховни суд прихватио и вратио случај у Сплит. Сплитски суд је прошлог месеца опет донео исту одлуку, а Фалкова се поново жалила.

Адвокат Рускиње: Није јасно зашто Врховни суд није преиначио одлуку

Врховни суд је опет прихватио њену жалбу коју је поднела против решења Жупанијског суда у Сплиту од 15. децембра прошле године и укинуо решење да се она изручи Украјини, али је предмет опет упутио том истом суду на поновно одлучивање, објаснила је адвокатица Фалкове Лидија Хорват.

"Није нам јасно зашто Врховни суд није преиначио одлуку, могли су и не знам зашто то нису урадили. Сад се опет све враћа на сплитски суд", рекла је Хорватова.

"Психички је лоше"

Аустрија је одлуку о изручењу одложила због ратног стања.

У Закону о међународној правној помоћи у казненим стварима (ЗОМПО) пише да суд може одбити молбу за изручење ако се може оправдано претпоставити да би особа чије се изручење тражи била, ако се изручи, казнено гоњена или кажњена због своје расе, вероисповести, политичких уверења, држављанства или припадности одређеној друштвеној групи.

"Изручењем би потенцијално њен живот био доведен у опасност. Чујемо се стално, психички је јако лоше, тешко јој пада одвојеност од деце, а поготово што се не назире крај решавању њеног проблема. Украјина је тражи због наводне преваре од неких 20.000 евра, и то за период кад је радила као модна дизајнерка у тој земљи", објашњава адвокатица Фалкове Лидија Хорват.

Наводи да је Фалкову пријавио блиски пријатељ оца њеног бившег мужа.

"А муж је правоснажно осуђен за породично насиље и за наношење телесних повреда 2018. године", рекла је Хорватова за Данас.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво