Читај ми!

Да ли Брисел "уцењује" црногорску власт или је "Београд крив" за сукоб с Европском унијом

Европски званичници који су протеклих дана боравили у Црној Гори поручивали су црногорској јавности да би Европска унија, због институиционалне и политичке кризе у земљи, могла да размотри заустављање процеса преговора. У Демократском фронту, за разлику од опозиције, ове поруке доживљавају као уцену и мешање ЕУ у унутрашња питања. За СДП и СД главни кривац је црногорска власт која "служи Београду" и Црну Гору сукобљава с Бриселом. Из ГП Ура поручују да су главни кривци они који не желе да комплетирају Уставни суд.

Не смирују се тензије између власти и опозиције у Црној Гори. Напротив. Док је црногорска власт уверена да је Брисел "уцењује", опозиција оптужује Београд за "сукоб са међународном заједницом". 

Портал РТЦГ подсећа да је из, како кажу, срца Европске уније у среду стигла порука да "без договора нема ни преговора". Ова је порука ЕУ упућена земљи, подсећа овај портал, која је "најдаље одмакла у процесу преговора".

Из Демократског фронта кажу да Европску унију, доживљавају као пријатеља, али како наводе, љубав мора бити обострана.

"Да на овако груб начин неко одређује наше унутрашње односе, то је ипак претерано па и ако је од пријатеља, и толико је претерано да се поставља питање да ли су ово били пријатељски савети или је ово била нека уцена", казао је за Телевизију Црне Горе посланик Демократског фронта Славен Радуновић.

С друге стране, посланици опозиције, СДП и СД, кажу да ЕУ не уцењује Црну Гору. Већ деловање црногорске власти поново карактеришу као "служење Београду" и то виде као основни проблем несугласица. 

"Када год власт у Црној Гори служи Београду, било деведесетих или данас, имамо сукоб с међународном заједницом. Због такве политике и служења туђим интересима, дестабилизацији земље, Владу је напустила доскорашња министарка Јована Маровић и ми имамо такву политику која, нажалост, прети да до краја и формално реши преговарачки процес", казао је потпредседник СДП-а Бојан Зековић.

Посланик СД Никола Зиројевић каже да верује да је сасвим извесно и сасвим могуће да дође до  заустављања преговора, јер, како је навео, "са оваквом анархијом и са оваквим безвлашћем се Црна Гора од увођења парламентаризма није сусретала".

За стање у држави криви су, поручују из ГП Ура, они који, упркос силним апелима, не желе да комплетирају Уставни суд и тако отклоне све недоумице.

"Очекујем да ћемо до краја јануара завршити тај процес судија Уставног суда јер је то једини начин како да направимо први корак ка решавању постојеће политичке ситуације", казао је посланик ГП Ура Милош Конатар.

Решење су понудили из ДФ-а када су најавили да ће председнику доставити потписе посланика, како би Миодраг Лекић добио мандат да састави владу, те да ће наћи модел да формирају нову извршну власт и уколико председник Мило Ђукановић не закаже консултације.

"Уколико бисмо подлегли овим притисцима који су производ нечијих других притисака мислим да бисмо се дефинитивно одрекли права да будемо равноправна чланица у будућим односима и у ЕУ и било каквим међународним односима и одрекли би се своје суверености у потпуности", казао је посланик ДФ-а Славен Радуновић.

Портал РТЦГ констатује да док власт у Црној Гори упире прстом у опозицију и обрнуто, сат Европске уније откуцава.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара