Читај ми!

Ђукановић потписао Измене и допуне Закона о председнику

У поноћ је истекао рок који је парламентарна већина дала председнику Црне Горе Милу Ђукановићу да потпише усвојене Измене и допуне Закона о председнику. Ђукановић је данас потписао овај акт "зато што као председник поштује Устав", како је рекао на конференцији за медије у вили "Горица".

Скупштина Црне Горе потврдила је у понедељак 12. децембра Измене и допуне Закона о председнику. Црногорски председник Мило Ђукановић је поново вратио председници парламента Данијели Ђуровић овај акт захтевајући исправку фактографских грешака у називу.

Грешке су исправљене и Закон је поново прослеђен председнику на потписивање и објављивање у Службеном листу.

Рок за Ђукановићев потпис истекао је у поноћ, а усвајање Измена и допуна Закона, изазвало је буру у опозицији претходних дана.

Црногорска парламентарна опозиција сматра ове Измене и допуне Закона о председнику кршењем Устава и "државним ударом", због чега су настављени протести, предвођени опозиционим странкма окупљеним око ДПС, а формални организатор је тзв. покрет "Има нас".

Измењени Закон је усвојен у црногорком парламенту како би Ђукановић отпочео разговоре с представницима парламентарне већине и предложио за мандатара њиховог кандидата, лидера Демоса Миодрага Лекића.

После првог усвајања измена овог закона у парламенту, Ђукановић је одбио да га потпише и вратио га је на поновно разматрање Скупштини.

Да Ђукановић ни овог пута није потписао Закон, председница парламента Данијела Ђуровић би формално предала акт Службеном листу Црне Горе на објављивање, како би Закон ступио на снагу, јер ју је Скупштина раније овластила да тако учини.

Ђукановић је у интервјуу за агенцију Мина, како је пренела РТЦГ, раније данас најавио да ће потписати овај акт "зато што као председник поштује Устав", али и заказао конференцију за медије у 14 сати 45 минута у вили "Горица".

"Парламентарна већина неуставно дјеловала"  

Ђукановић је, на почетку конференције за медије, подсетио на околности у вези са усвајањем Закона о председнику. Упркос свему, рекао је, па и протестима које веома поштује, донео је одлуку да потпише Указ о проглашењу закона. Нагласио је да без обзира на све, неће учествивати у кршњу Устава и антиуставном делеловању.

Казао је да је Закон потписао зато што поштује Устав.

"Без обзира на то што је парламентарна већина неуставно дјеловала, ја се нећу придружити онима који руше Устав и нећу учествовати у томе", рекао је Ђукановић. 

Црногорски председник је рекао да је "Скупштина изгубила смисао" одлуком парламентарне већине да правним актом нижег реда, то јест, законом - мења правни акт вишег реда, односно Устав. Како је нагласио, "овим је парламент ушао у фазу политичког рада у којем он руши уставни поредак". 

Он је истакао да не треба саучествовати у институционалном рушењу државе. 

Нагласио је да неће позвати парламентарне представнике на нови круг консултација, па ни мандатара. Казао је да одбија могућност да учествује у примени "неуставног закона". 

"Одговорност за примјену овог закона сносиће управо они који су га усвојили", нагласио је Ђукановић. 

Говорећи о избору судија Уставног суда, он је рекао да без договора обе стране - договора нема. 

"Нема никаквог проблема да се може благовремено изабрати Уставни суд и да се може скратити мандат парламенту, имати датум избора и остварити легитимност изборног процеса. Времена има, потребно је мало добре воље. Код парламетарне већине досад није било добре воље", поручио је Ђукановић. 

Ускоро непосредни избори за председника ДПС 

Он је рекао да ће користити све могућности, и сада и касније, да заштити уставни поредак Црне Горе, али и успостављање кривичне одговорности оних који би да руше државу. 

"Врло је кратковидо размишљање да нечије дјеловање може бити ван досега институција и правде. Прије или касније, институције ће реаговати", казао је Ђукановић. 

Ђукановић је најавио седницу Главног одбора ДПС-а за који дан, истичући да се планирају непосредни избори за председника странке. Потврдио је да је то и обавеза из статута ДПС-а. У ДПС-у ће сагледати околности, рекао је, истичући да је држава пред изборима, председничким свакако, а "вјерују и парламентарним", нагласио је Ђукановић. 

 

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се