Читај ми!

БиХ потврђен статус кандидата за чланство у ЕУ

Након што су министри за европске послове препоручили у уторак лидерима држава чланица да се Босни и Херцеговини додели кандидатски статус, Европски савет потврдио је ту одлуку на данашњој седници.

Чланови Европског савета дали су зелено светло чиме је Босна и Херцеговина званично добила статус кандидата за чланицу Европске уније, потврђено је из Брисела за РТРС. 

Ова расправа одржана је само два дана након што је Савет општих послова ЕУ усвојило закључак којим се препоручује да се Босни и Херцеговини додели статус кандидата.

БиХ је службени захтев за чланство у Европској унији поднела у фебруару 2016. године.

Европска комисија је за БиХ у октобру препоручила статус кандидата за пуноправно чланство у ЕУ, уз очекивање да ће се испунити осам услова, а то је да ће, примера ради, приоритетно усвојити измене закона о Високом судском и тужилачком савету и усвојити закон о судовима БиХ.

Осим тога, БиХ мора донети и закон о спречавању сукоба интереса, предузети одлучне кораке за јачање превенције и борбе против корупције и организованог криминала, те одлучно унапредити рад на обезбеђивању ефикасне координације на свим нивоима капацитета управљања границом, као и обезбеђивању функционисања система азила.

Притом, БиХ треба да обезбеди забрану тортуре, посебно успостављањем националног превентивног механизма против тортуре и злостављања, те да гарантује слободу изражавања и медија и заштиту новинара, посебно осигуравањем одговарајућег судског поступања у случајевима претњи и насиља над новинарима и медијским радницима.

Један од услова је и да БиХ обезбеди резултате у функционисању на свим нивоима механизма координације о питањима ЕУ, укључујући развој и усвајање националног програма за усвајање правне тековине ЕУ.

БиХ је потенцијални кандидат за учлањење још од 2003. године, а званичан захтев за чланство предала је у фебруару 2016. године.

Иначе, статус државе кандидата један је од корака у процесу приступања ЕУ и претходи отварању преговора о приступању. Према досадашњој пракси, статус се може доделити држави када је остварила одређени напредак у испуњавању критеријума за чланство, али недовољан за отварање преговора о приступању. Преговори крећу када се чланице ЕУ на састанку Европског савета једногласно усагласе о почетку.

Европска комисија је изменила методологију за будућа проширења, а оних првобитних 14 приоритета је донекле преиначено у осам ставки, уз обавезу да и остали задаци буду решени у скорије време да би БиХ стекла статус, односно била ближе и отварању преговарачког процеса.

Ситуација се, даље, у корист БиХ и напретка на европском путу окренула првенствено због руско-украјинског сукоба, због којег су и Украјина и Молдавија готово преко ноћи добиле статус кандидата, иако нису биле у озбиљнијој игри за то.

Статус кандидата имају и Албанија, Северна Македонија, Црна Гора, Србија и Турска. Последње проширење било је 2013. године, када је Хрватска постала пуноправна чланица ЕУ.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара