Читај ми!

Протест у Подгорици - колоне аутомобила блокирале град

Седница Скупштине Црне Горе заказана је за 11 сати, али још није почела. Колоне аутомобила које су се слиле у Подгорицу у протесту против данашњег поновног усвајања измењеног Закона о председнику као и захтева да се хитно распишу ванредни парламентарни избори, направиле су саобраћајни колапс у главном граду.

Протест организује покрет "Има нас", у којем су странке опозиције окупљене око ДПС-а Мила Ђукановића.

Грађани су окупљени испред зграде црногорског парламента. На дневном реду данашње седнице парламента је и избор судија Уставног суда, али до тога неће доћи, јер посланици ДПС неће присуствовати заседању.

Они траже да се изаберене само један од четири недостојауће судије, док актуелна већина тражи избор четворо недостајућих судија. Грађански покрет "Ура" Дритана Абазовића је уочи седнице саопшто да ће гласати за потврђивање измена Закона о председнику, ако судије Уставног суда не буду изгласане.

Представници посланичких клубова нису се у недељу договорили у вези с избором судија Уставног суда, и данашњем гласању неће присуствоти посланици Демократске партије социјалиста (ДПС).

Посланик Демократског фронта Славен Радуновић казао да ће парламентарна већина изгласати измене Закона о председнику јер је то пут за излазак из кризе.

Гласање за судије Уставног суда било је предвиђено за 28. новембар, али је на захтев ДПС гласање одложено како би партије покушале да се договоре о избору судија и евентуалног комплетирања Уставног суда.

Уставни одбор за судије је предложио Снежану Арменко, Илију Вукчевића, Јадранку Новаковић и Јелену Ружичић, а за њихов избор потребна је тропетинска подршка, односно 49 гласова посланика.

У првом кругу ниједан од четири кандидата није добио потребну двотрећинску подршку у парламенту.

Уставни суд, од укупно седам, тренутно има троје судија и нема кворума за доношење одлука.

 

 

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво