Читај ми!

Двојица Срба оптужена за злочин над Бошњацима

Тужилац Посебног одељења за ратне злочине подигао је оптужницу против двојице Срба бивших припадника Војске Републике Српске, Маринка Видовића (64) и Пере Вујовића (52), обојице из Сарајева због сумње да су починили ратни злочин над цивилним бошњачким становништвом.

Оптужени се терете да су током агресије на БиХ, Маринко Видовић (64) у својству команданта, а Пера Вујовић (52) у својству припадника Интервентног вода 1. Илијашке лакојуришне бригаде ВРС, на подручју места Љешево, општина Илијаш, током јуна 1992. године, поступали противно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних особа за време рата.

"Оптужени се терете да су 5. јуна 1992. године, заједно са другим особама, извршили напад на цивилно становништво бошњачке националности у месту Љешево, током којег је вршено паљење кућа и лишавање слободе цивилног становништва, које није успело да побегне, а које је након тога под претњом оружјем, постројено у дворишту једне куће, где су двојица оптужених, лично и директно, заједно са још најмање пет припадника исте јединице, пуцањем из ватреног оружја, убили двадесет цивила, углавном чланова породица Фазлић, Маснопита, Авдукић и др. међу којима је било жена и старијих особа, те теже ранили две особе", наведено је у оптужници, пренели су сарајевски медији.

У оптужници се наводи да је након убиства цивила заробљено све преостало становништво бошњачке националности, најмање 100 особа, међу којима мушкарци, жене и деца, који су одведени у присилно заточење у месту Подлугови.

Оптужени се терете за кривично дело злочин против човечности.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво