Читај ми!

Подгорица: Црној Гори од ЕУ 30 милиона бесповратних средстава за подршку енергетици

Европска унија ће у јануару обезедити Црној Гори бесповратна средства у износу од 30 милиона евра за подршку енергетици, саопштила је данас амбасадорка ЕУ у Црној Гори, Оана Кристина Попа на састанку са министром капиталних инвестиција Ервином Ибрахимовићем.

Амбасадорка ЕУ у Црној Гори Оана Попа и црногорски министар за капиталне инвестиције Ервин Ибрахимовић разговарали су о питањима од заједничког интереса у вези с енергетским и транспортним агендама и целокупном политичком ситуацијом.

Како је саопштено, Попа је још једном потврдила да Европска комисија обезбеђује за својих шест партнера са Западног Балкана пакет енергетске подршке од милијарду евра.

"У оквиру тог плана, ЕУ ће у јануару наредне године обезбедити бесповратна средства у износу од 30 милиона евра у корист грађана Црне Горе. Основни циљ је да се ублажи утицај високих тржишних цена енергије како би се заштитила мала предузећа и угрожена домаћинства", навела је Попа.

Попа и Ибрахимовић разговарали су и о потреби да почне са радом функционално "дан-унапред" тржиште електричне енергије, као и о потреби увезивања са суседним тржиштима, убрзавања преласка на тржишне шеме подршке за обновљиву енергију. Разменили су мишљења и о потреби усвајања закона о безбедности снабдевања нафтним дериватима и успостављања органа за складиштење обавезних резерви нафте.

"Све су то приоритети који су наведени у годишњем извештају о приступању Црне Горе и који су кључни за енергетску безбедност земље у актуелном геополитичком контексту", казала је Попа.

Она је са Ибрахимовићем разговарала и о питањима саобраћаја, односно друмским и железничким везама.

"Договорили смо се да наставимо контакте између ЕК и Црне Горе, како бисмо осигурали опрезно коришћење јавних финансијских средстава и пуно поштовање еколошких и других стандарда ЕУ", казала је Попа. Она је Ибрахимовићу поновила и да ЕУ са забринутошћу прати домаћу политичку ситуацију и њен утицај на реформе.

Подгорички медији преносе да је Попа истакла да сви политички актери траба да се концентришу на стварање консензуса и да се уздрже од било каквог деловања које би могло додатно продубити институционалну кризу и поткопати демократске институције.

"Напредак Црне Горе у приступању ЕУ захтева од свих политичких актера да подрже функционалност правосудних и демократских институција", закључила је Попа. 

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво