Читај ми!

Грчка паралисана штрајком радника – у прекиду друмски, ваздушни и трајектни саобраћај

Једнодневни штрајк радника у Грчкој, који захтевају повећање плата, довео је до прекида друмског, ваздушног и трајектног саобраћаја.

Ово је други штрајк у Грчкој од почетка године и организован је на позив синдиката радника државног и приватног сектора, који представљају више од 2,5 милиона чланова.

Очекује се и велики број демонстраната испред парламента у центру Атине.

Високе цене струје и раст трошкова живота изазвали су од почетка месеца штрајкове и протесте широм Европе, укључујући Немачку, Француску и Шпанију.

Грчка економија је од почетка године регистровала скоро двоструки раст у односу на исти период прошле године, захваљујући опоравку туризма, али је инфлација 12 одсто, што је највише у протекле скоро три деценије.

"Радници се боре против инфлације која гуши грчка домаћинства, несређених услова на тржишту рада и терета који годинама носе на леђима", наводи се у саопштењу синдиката ГСЕЕ, највећег у приватном сектору.

У саопштењу се истиче да је најбитније да власти предузму мере за борбу против инфлације, јер високе цене струје и основних намирница односе приходе домаћинстава.

ГСЕЕ заједно са синдикатом радника државног сектора АДЕДИ траже повећање миминалних примања, која тренутно износе 713 евра и обнову колективног уговора о раду.  

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво