Читај ми!

Скупштина Црне Горе усвојила измене Закона о председнику

Скупштина Црне Горе усвојила је измене Закона о председнику, гласовима 41 посланика старе-нове већине, односно ДФ-а, Демократа, СНП-а, ГП УРА, Уједињене и Праве Црне Горе. Изменом је предвиђено да уколико председник државе не предложи мандатара за састав владе мандатаром ће се сматрати кандидат који има јасну подршку већине посланика.

Посланици Демократске партије социјалиста (ДПС) нису били у пленарној сали током гласања.

Расправа је трајала преко шест сати.

Усвајање измена тог закона, омогућиће лидеру Демоса Миодрагу Лекићу, који има подршку већине у парламенту, да формира нову владу, иако је председник Мило Ђукановић одбио да му дâ мандат за то.

Према предложеним изменама Закона о председнику Црне Горе, он је дужан предложити за мандатара за састав Владе кандидата који има подршку већине од укупног броја посланика Скупштине.

Ако те већине нема, председник подноси иницијативу за скраћење мандата Скупштини, а ако је посланици не изгласају, обавезан је да предложи кандидата са доминантном скупштинском подршком након поновних консултација. Ту могућност има и пре иницијативе за скраћење мандата Скупштини.

Према предложеним изменама, рокови за нови круг консултација су краћи и рачунају се од дана када Скупштина није усвојила предлог одлуке о скраћењу мандата.

Ако председник не изврши дужност поводом поступка утврђивања мандатара, ради заштите јавног интереса, мандатаром ће се сматрати кандидат који има јасну подршку већине од укупног броја посланика у Скупштини која се утврђује потписима.

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво