Читај ми!

Бивши црногорски боксер ухапшен у Мајамију због шверца 20 тона кокаина

Држављанин Црне Горе, бивши боксер тешке категорије Горан Гогић (43) ухапшен је у Мајамију и против њега је подигнута оптужница за шверц више од 20 тона кокаина вредног више од милијарду долара, саопштило је Министарство правде САД.

Горан Гогић је ухапшен у недељу увече, када је покушао да се укрца на међународни лет са аеродрома у Мајамију за Цирих, пренео је Ројтерс.

Он је, како је саопштило америчко министарство, оптужен за шверц више од 20 тона кокаина, вредног више од милијарду долара, који је одузет приликом једне од највећих заплена кокаина у Америци.

Како се наводи у оптужници и судским документима, Гогић је у периоду од маја 2018. до јула 2019. године са другима био у завери да дистрибуира огромне количине кокаина преко комерцијалних теретних бродова.

Гогић је, наводи се, координисао са изворима кокаина у Колумбији, члановима посаде који су превозили тоне кокаина на комерцијалним теретним бродовима на отвореном мору и мрежом лучких радника који су превозили и искрцавали кокаин у Европи преко САД.

Они су, према оптужници и судским документима, користили бродске дизалице и мреже како би физички утоварили кокаин на брод.

Када би кокаин био на броду, чланови посаде би га сакрили у посебне транспортне контејнере за које су знали да имају довољно простора да сакрију велике количине дроге и за које су имали дупле кривотворене печате.

Како се наводи, бирали су посебне контејнере који ће се користити за прикривање кокаина, делимично на основу локације и оријентације контејнера, као и руте и одредишта на броду.

Користили су раднике који су имали приступ европским лукама да тајно приступе и уклоне кокаин из контејнера за транспорт по њиховом доласку.

Америчке власти заплениле су три од ових пошиљки - 27. фебруара 2019. око 1.437 килограма кокаина сакривеног на броду "MSC Karlota" у луци Њујорк и Њу Џерси, затим 18. марта 2019. око 537 килограма кокаина сакривеног на броду "MSC Dezire" у луци Филаделфија и 19. јуна 2019. приближно 17.956 килограма кокаина сакривеног на броду "MSC Gajan" у луци Филаделфија.

Заплена кокаина, вредног преко милијарду долара, била је једна од највећих заплена кокаина у историји САД, подсећа Ројтерс.

Ако буде проглашен кривим, Гогићу прети минимална казна од 10 година до доживотног затвора.

Адвокат Лоренс Хашиш, бранилац Гогића, рекао је да су његовог клијента "ове оптужбе изненадиле".

"Он тврди да је невин и да је дошао у САД на боксерску конвенцију у Порторику", рекао је Хашиш.

недеља, 28. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво