Читај ми!

ЦИК: Поновно контролно бројање са 72 бирачка места

Централна изборна комисија (ЦИК) Босне и Херцеговине донела је наредбу о поновном контролном пребројавању гласова са 72 редовна бирачка места за све нивое власти, осим за председника и потпредседнике Републике Српске.

У Главном центру за бројање поново ће се пребројавати гласови са шест бирачких места за Председништво БиХ, са 35 бирачких места за Парламентарну скупштину БиХ, са три за Народну скупштину РС, са 25 бирачких места за парламент Федерације БиХ, те са 27 бирачких места за скупштине кантона, пренела је Срна.

Према овој наредби ЦИК-а, кандидати политичких субјеката и акредитовани посматрачи за бирачка места са којих ће се поново пребројавати гласови могу бити присутни на поновном бројању у Главном центру за бројање.

Против доношења наредбе ЦИК-а био је члан Владо Рогић, који је истакао да није могуће осигурати услове да посматрачи са скоро 2.300 редовних бирачких места посматрају поновно контролно бројање у Главном центру за бројање.

"Посматрање у Главном центру за бројање није у складу са стандардима међународног посматрања, а то ћемо тек моћи обезбедити када будемо за сваким столом имали по једног посматрача сваког политичког субјекта", рекао је Рогић.

Члан ЦИК Јован Калаба навео је да је ова наредба донета зато што општинске и градске изборне комисије нису могле обединити резултате у законском року.

На данашњој седници одбијено је 79 захтева за поновно бројање гласачких листића са великог броја бирачких места.

ЦИК је једногласно утврдио да су овакви захтеви преурањени.

Одбијени су и захтеви ПДП-а и СДС-а за акредитовање додатних посматрача на поновном бројању у Главном центру за бројање, јер нису упућени на време.

У БиХ су 2. октобра одржани општи избори за све нивое власти и још увек траје пребројавање гласачких листића, укључујући ту и поновно бројање свих раније пребројаних гласова кандидатима за председника Републике Српске.

понедељак, 27. мај 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије