Читај ми!

Скоро стотину голих миграната пронађено на граници Грчке и Турске, УН траже истрагу

На граници Грчке и Турске током викенда пронађена су 92 гола мигранта. Према грчким извештајима, турске власти натерале су их да се укрцају у три возила која су их одвезла до границе, док су мигранти сведочили да су били приморани да се скину пре укрцавања. Анкара поручује да је реч о лажним извештајима којима Атина жели да баци сумњу на Турску. УН траже истрагу.

Грчка полиција спасила је мушкарце који су били голи, а неки и повређени, у близини северне границе са Турском, саопштила је полиција у суботу. Није било јасно како су мушкарци остали без одеће.

Мигранти су први пут откривени у петак близу реке Еврос која означава границу између Грчке и Турске, саопштила је грчка полиција.

Истрага коју су спровели грчка полиција и званичници Фронтекса, граничне агенције Европске уније, пронашли су доказе да су мигранти прешли реку на територију Грчке у гуменим чамцима из Турске, саопштила је полиција.

Мигранти су наводно рекли полицији и службеницима Фронтекса да су их турске власти натерале да се укрцају у три возила која су их одвезла до границе. Мигранти су сведочили да су били приморани да се скину голи пре укрцавања.

"Провокативно понашање Турске превазишло је све границе", саопштило је у суботу грчко министарство за азил и миграције.

Грчки министар за миграције, Нотис Митараки, објавио је на свом Твитер налогу фотографију, на којој се наводно види више од 20 голих мушкараца како чуче на отвореном.

"Понашање Турске према 92 мигранта које смо данас спасили на границама је срамота за цивилизацију. Очекујемо да Анкара истражи инцидент и коначно заштити своје границе са ЕУ", поручио је Митараки.

Турска негира оптужбе

Фахретин Алтун, шеф турског директората за комуникације и главни портпарол председника Реџепа Тајипа Ердогана, навео је да су оптужбе грчке стране неосноване.

"Грчка машина лажних вести поново је на делу", написао је он на Твитеру.

Позивајући се на Митарачијев извештај о спасавању на граници, Алтун је рекао да је извештај "лажног садржаја" са намером да се "наша земља стави под сумњу".

"Грчка је још једном показала целом свету да не поштује ни достојанство ових потлачених људи, објављивањем фотографија избеглица које је депортовала, изнуђујући њихове личне ствари", додао је он.

УН траже истрагу 

Уједињене нације су такође реаговале издавањем саопштења у недељу, рекавши да су "дубоко узнемирене" открићем скоро 100 голих мушкараца на граници између Грчке и Турске.

"Осуђујемо тако окрутно и понижавајуће поступање и позивамо на потпуну истрагу овог инцидента", саопштила је агенција УН за избеглице.

Од почетка мигрантске кризе 2015. године Грчка је на удару. У односу на тај период, број миграната који долазе на грчку обалу се смањио, али тамошње власти наводе да су у последње време забележиле пораст долазака преко копнене границе са турском, али и на острвима.

Турска оптужује Грчку да насилно потискује мигранте назад у Турску, док Атина наводи да Турска гура мигранте ка Европској унији.

 

понедељак, 27. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије