Читај ми!

Мандић: Договорена нова влада, мандатар Лекић

Председник Нове српске демократије и један од лидера Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић изјавио је да су странке старе парламентарне већине договориле да формирају нову Владу Црне Горе, а да мандатар буде Миодраг Лекић.

Андрија Мандић је након састанка саопштио да су се странке старе парламентарне већине договориле да формирају нову владу.

"Четрдесет један посланик има само једног кандидата за мандатара, то је Миодраг Лекић. Сви смо му данас дали подршку и сви смо се договорили да обавијестимо и предсједника Црне Горе, за шта користимо и ову прилику, да дâ мандат Лекићу. Ако има неких неспоразума и ако неко процјењује да је данас задњи дан, ми очекујемо до поноћи да будемо обавијештени да је нови мандатар Лекић", рекао је Мандић.

Лидер "Нове" је саопштио да ће Лекић уложити немале напоре да се дође до коалиционог споразума, који ће прецизирати све оно што жели парламентарна већина.

"И да се договоримо о свему ономе што значи преузимање одговорности", рекао је Мандић и додао како је сада најважније да до поноћи добијемо новог мандатара. 

Председништво Грађанског покрета УРА саопштило је да је тој партији прихватљиво да Миодраг Лекић буде мандатар за састав нове Владе, али и да њихови посланици нису добили сагласност да потписују било какав споразум пре комплетног договора.

"Имајући у виду да колеге из Демократског фронта и Демократа нијесу доставиле писану понуду, а свјесни негативних искустава који су пратили формирање 42. Владе, Предсједништво УРА-е није дало сагласност да посланици ове партије потписују било какав документ или споразум који не подразумијева комплетан договор цијенећи раније исказан принцип свих партија - да ништа није договорено док све није договорено", наглашавају у саопштењу.

Како додају, имајући у виду непрецизности у Уставу Црне Горе и могућност да се норме Устава тумаче на различите начине Председништво УРА констатује да ниједан кандидат осим Миодрага Лекића нема подршку 41 посланика и да је јасно коме председник државе мора дати мандат.

Лекић: Залагаћу се за консензус, договор и поверење

Након што се већина од августа 2020. договорила да предложи за мандатара лидера Демоса Миодрага Лекића, он је новинарима у Скупштини рекао како ће, ако буде премијер, залагати се да влада функционише на принципима консензуса, договора и поверења.

"Наша коалиција је доста хетерогена, различитог политичког и идеолошког састава, али она је добила повјерење грађана и мислим да управо тим начином можемо да постигнемо, не само да траје него да буде функционална", истакао је Лекић.  

Додао је да се сада отвара перспектива да се конституише влада на бази победе из 2020. 

Оценио је да је постигнути договор "демант да стара већина није спремна и способна да конституише власт".

Истакао је да се никад није самопредлагао и да је био спреман да гласа и за друге кандидата.

"Тако је дошло до ситуације да сам се појавио као консензус, ја то нисам могао да одбијем, ја сам свјестан да ово представља велику част, али и велики терет, али и велику жртву", рекао је Лекић.

Упитан да ли има сумњу да ће му председник државе Мило Ђукановић дати мандат каже да се ради о елементарним појмовима демократије те да не очекује да председник оспорава базичне принципе демократије.

Данас истиче рок до кога председник Црне Горе Мило Ђукановић треба да предложи мандатара за састав нове владе.

Представници парламентарне већине до сада су се састајали више пута како би постигли договор о избору мандатара и руководства Скупштине.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво