Читај ми!

"Незабележени" сајбер напади на сервере црногорске Владе, Подгорица оптужује Русију

Веће за националну безбедност Црне Горе заседало је због сајбер напада на сервере црногорске Владе. Министар јавне управе Црне Горе Мараш Дукај казао је да је Црна Гора од касно синоћ изложена новој серији организованих сајбер напада на Владину информатичку инфраструктуру. Из амбасаде САД у Подгорици упозоравају да напад може укључивати поремећаје у јавном комуналном сектору, транспорту и сектору телекомуникација. НАТО упознат са извештајима и спреман да помогне. Агенција за националну безбедност тврди да су напад координисале руске службе, преноси РТЦГ. Електране пребачене на мануално управљање.

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић казао је да су сајбер напади усмерени на црногорске институције и најавио да ће бити формиран двадесетчетворочасовни оперативни тим.

Напади су, како је поручио након седнице Већа за националну безбедност, почели касно увече у петак, и од тада трају перманентно.

"Позваћемо и људе из привреде и академске заједнице да помогну у стварању заштите. Тражићемо и међународну помоћ за повратак података и превенцију будућих напада", навео је Абазовић.

Поручио је свима да повећају сајбер безбедност и додао да ће учинити све да се део виталног система (Управа полиције, Агенција за националну безбједност...) што пре врати у мрежу.

Казао је да је отежан рад државног апарата, али да не треба "дизати панику", те да се то дешава и у другим државама.

То су, како је казао, закључци Већа, а наредне седмице ће имати информације о нанетој штети.

На питање да ли је тачно да су испостављени финансијски захтеви за заробљене податке казао је да не би то сада износио јер нема јасних података, и да је све што је објављено у домену спекулација.

"Не можемо да потврдимо да ли иза овог стоји појединац, држава...у другим државама је уз овакве захтјеве стизао одштетни захтјев, али у овом случају је другачије. Неколико институција је нападнуто, између осталих и Министарство финансија које је бекаповало одређене податке", истакао је Абазовић.

Поновио је да неко жели да искористи политичку ситуацију за додатну дестабилизацију и да ће "вријеме показати ко стоји иза тога."

Рекао је да је оваква ситуација била и пре него је формирана тренутна власт.

Абазовић је саопштио да постоји више фирми које на нивоу државне управе одржавају информационе системе, али да ова дешавања не би доводио у везу са њима.

Министар одбране: Лични подаци грађана заштићени, један део изгубљен

Министар одбране Црне Горе Рашко Коњевић је говорећи о сајбер нападима на информациони систем државне управе казао да је реч о нападу највећег обима до сада, и потврдио тврдње АНБ-а да иза напада стоји Русија. Подаци грађана нису угрожени, али како каже, један део Владиних података неминовно ће бити изгубљен.

Реч је, како каже, о високо софистицираним нападима који нису део појединца.

"Иза овог напада из досадашњих искустава људи из струке стоје одређени државни ресурси које неко има на располагању. Ко би могао да има неку врсту политичког интереса да нанесе ову врсту штете Црној Гори. Држим да постоји довољно сумње да је истина да је Русија иза напада", казао је Коњевић и подсетио да је Русија Црну Гору због одлука које је доносила у претходном периоду дефинисала као непријатељску државу.

"Са те стране постоји врста политичке позадине", казао је Коњевић.

Навео је да је формиран Оперативни тим који ће пратити ситуацију и издавати препоруке, налоге и сугестије.

"Оперативни тим ће донијети одлуку да један дио корпоративног знања које имамо у Црној Гори ангажујемо, и да покушамо да минимизирамо штету које ће неминовно бити. Овакви напади ће се настављати и у Црној Гори и у другим земљама", рекао је Коњевић.

Додаје да су лични подаци грађана заштићени.

"Али сигурно је да ће један дио података бити изгубљен. Рад оперативног тима и стручна помоћ од партнерских служни ће бити усмјерен на враћање дијела података", навео је Коњевић.

Каже да је то напад највећег обима, али није једини са којим се Црна Гора до сада суочавала.

Напомиње да је на седници Савјета за националну безбедност начелно договорено да се делује у неколико праваца.

"Да Црна Гора сарађује са партнерима и да активира тај вид помоћи. Помоћ партнера огледа се у знању и у алатима које имају", казао је Коњевић.

АНБ: До сада незабележен напад 

Агенција за националну безбедност наводи да такав сајбер напад није забележен нигде другде и да постоји бојазан да врхунац још није достигнут и додаје да би на мети могла да буде сва "критична инфраструктура"- електропреносни систем, водоводи..

Примарна мета је структура државних органа, а Мараш истиче да су стручњаци ресора на чијем је челу правовремено предузели одбрамбене мере.

"Иако су тренутно из безбједносних разлога одређени сервиси привремено искључени, сигурност налога грађана и привредних субјеката ни њихови подаци нијесу ни на који начин угрожени. Црна Гора је о детаљима нападима, који су умногоме налик онима 2015. и 2016, информисала савезнике", написао је Дукај на Твитеру.

Председник Владе у техничком мандату Дритан Абазовић оценио је да су најновији сајбер напади на Владине сервере политички мотивисани, рекавши да се ради о веома озбиљним нападима. 

"То је јако озбиљна ствар, и ово је јако озбиљан напад. Пратимо ситуацију, укључена је и Агенција за националну безбједност, Управа полиције, Министарство одбране. Ради се по мом суду о политички мотивисаном нападу", казао је Абазовић новинарима након састанка са представницима ЕПЦГ и радницима Жељезаре. 

Електропривреда Црне Горе (ЕПЦГ) пребацила је електране на мануелни систем управљања.

Ту одлуку, како је саопштено, донео је председник Одбора директора ЕПЦГ Милутин Ђукановић након разговора са директором Агенције за националну безбедност Савом Кентером.

НАТО је упознат са извештајима о сајбер нападима у Црној Гори и спреман је да помогне црногорским властима, саопштено је за Глас Америке из Алијансе, поводом учесталих хакерских напада на информатичку структуру Владе.

"НАТО је важна платформа за консултације међу савезницима, укључујући и размјену информација о злонамјерним сајбер активностима. Видјели смо извјештаје о сајбер нападима на сервере црногорске владе. Наши експерти су у контакту са црногорским властима и спремни смо да им пружимо подршку ако је то потребно", навео је за неименовани званичник НАТО-а.

Оценио је да се у сајбер простору свакодневно воде борбе.

Амбасада Сједињених Америчких Држава у Црној Гори упозорила је на то да је у тој држави у току "упорни и континуирани" сајбер напад.

"Напад може укључивати поремећаје у јавном комуналном сектору, транспорту (укључујуц́и граничне прелазе и аеродром) и сектору телекомуникација", наводи се у упозорењу Амбасаде САД.

Препоручују да грађани буду "свјесни свог окружења", те да прегледају личне безбедносне ставке, као и да имају ажурне и лако доступне путне исправе.

"Ограничите кретање и путовања до потрепштина. Пратите локалне медије за ажурирања", неке су од препорука америчке амбасаде.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво