Читај ми!

Албанија доставила резолуцију Савету Европе, оспорава извештај Дика Мартија

Стална мисија Албаније доставила је свим државама чланицама Савета Европе и посматрачима Резолуцију о неоснованости тврдњи о незаконитој трговини људским органима на Косову и у Албанији, усвојену у албанском парламенту 21. јула ове године, са молбом да је доставе надлежним органима, сазнаје Косово онлајн.

У пропратној ноти посебно се издвајају делови резолуције који садрже тврдњу о томе да наводи из извештаја Дика Мартија, ни након 10 година истраге, нису доказани, нити су засновани на чињеницама, као и позив Парламентарној скупштини Савета Европе да сачини нови извештај у којем ће преиспитати наводе о незаконитој трговини људским органима.

"Стално представништво Републике Албаније при Савету Европе изражава своје комплименте сталним представништвима држава чланица и посматрача у Савету Европе и има част да обавести да је Парламент Републике Албаније усвојио 21. јула 2022. Резолуцију о неоснованим навода о недозвољеној трговини људским органима на Косову и у Албанији", наводи се у албанској ноти.

Како се додаје, резолуција која је која је приложена уз ноту је одговор на Резолуцију 1782 (2011) Парламентарне скупштине Савета Европе, "Истрага навода о нехуманом поступању према људима и незаконита трговина људским органима на Косову", која је базирана на извештају (Документ 12462. од 7. јануара 2011.) Дика Мартија.

"Према резолуцији коју је усвојио албански парламент 21. јула 2022. оптужбе изнете у Извештају Дика Мартија о убијању људи ради вађења и продаје њихових органа и недозвољене трговине људским органима у Албанији и/или на Косову, које су наведене у параграф 1 и 4 Резолуције 1782 ПССЕ (2011), након више од десет година дубинских истрага од стране Специјалних истражних снага ЕУ и њеног наследника, Канцеларије Специјалистичког тужиоца, остају неосноване, недоказане и нису засноване на доказима и чињеницама и стога их као такве треба да их посматрају све националне и међународне институције", истиче се у ноти.

Додаје се да се резолуцијом албанског парламента позива да Парламентарна скупштина Савета Европе направи накнадни извештај и да преиспита Резолуцију 1782 (2011), тако што ће поново проценити наводе о незаконитој трговини људским органима у Албанији и/или на Косову.

"У светлу развоја догађаја који су се одиграли током последње деценије, чињеница, доказа и ажурираних информација, такође узимајући у обзир посвећеност, вољу и пуну сарадњу Албаније и Косова у служби истине и успостављања правде. Стално представништво Албаније љубазно моли стална представништва држава чланица и посматрача у Савету Европе да својим надлежним државним органима проследе Резолуцију о неоснованим оптужбама о незаконитој трговини људским органима на Косову и у Албанији. Стално представништво Републике Албаније при Савету Европе користи ову прилику да сталним представништвима држава чланица и држава посматрача Савета Европе понови изразе свог дубоког поштовања", наводи се у албанској ноти.

субота, 20. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару