Читај ми!

Северна Македонија – тенкови у Украјини, агенти у Скопљу

Власти у Скопљу поклониле су тенкове Т-72 Украјини, потврдило министарство одбране пошто су се на друштвеним мрежама појавили снимци конвоја војних возила. Председник Стево Пендаровски оптужио Москву да "финансира неке политичке субјекте" у тој држави.

Конвој македонских тенкова кренуо је у четвртак ка Украјини, потврдило је министарство одбране, наводећи да се ради о тенковима "треће генерације" из батаљона који ће ускоро бити расформиран.

На снимцима се види неколико тенконосаца, на којима су церадом покривена возила, али министарство одбране није саопштило колико је тенкова кренуло пут Украјине.

У арсеналу македонске војске налази се 31 возило овог типа. Ове тенкове је властима у Скопљу 2000. године испоручила Русија током побуне Ослободилачке националне армије Алија Ахметија.

Суштински, македонско министарство одбране одлуку о донацији тенкова Украјини објаснило је проценом да ће ова возила за неколико година бити неконкурентна, као и да ће ускоро бити замењена модерним противоклопним средствима.

Пендаровски: Москва финансира неке политичке субјекте

Готово истовремено, македонски председник Стево Пендаровски оптужио је Русију за мешање у унутрашњополитичка питања Северне Македоније, наводећи да Москва финансира поједине политичке субјекте.

"Све државне институције знају да се Русија меша у наше унутрашње послове. Последњи пут преко својих људи, својих политичких субјеката... Из суседства долазе руски агенти, односно људи руских служби. Не могу јавно кажем одакле, јер су то осетиљиве информације", рекао је Пендаровски.

Македонски председник није желео да коментарише ни које политичке субјекте финансира Москва, али је подсетио да је опозициона Левица, неколико дана пред почетак рата у Украјини, позвала руског амбасадора у Собрање како би добио одликовање за допринос билатералним односима.

"То је потез без преседана", рекао је Пендаровски.

На активности руских шпијуна, крајем марта жалио се и тадашњи бугарски премијер Кирил Петков, који је наложио истрагу о акцијама Москве током преговора Скопља и Софије о отвореним питањима везаним за историјско наслеђе.

Бугарска је, недуго затим, протерала 70 руских дипломата, тврдећи да су у ствари били агенти Федералне службе безбедности (ФСБ) као и да су радили против националних интереса Бугарске.

Од почетка рата у Украјини, Северна Македонија је протерала десетак руских дипломата, тврдећи да су обављали активности које су у супротности са Бечком конвенцијом.

петак, 29. септембар 2023.
18° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"