Читај ми!

Протест испред Владе Црне Горе против потписивања Темељног уговора

Испред зграде црногорске владе одржан је протест против потписивања Темељног уговора са Српском православном црквом (СПЦ) са којег су Социјалдемократе затражиле од Демократске партије социјалиста (ДПС) и Социјалдемократске партије (СДП), која је део актуелне владе, да покрену процедуру за смену владе премијера Дритана Абазовића.

Протест је сазван због радне верзије Темељног уговора са Српском православном црквом, а позив на опозив Абазовићеве владе ДПС-у и СДП-у упутио је портпарол Социјалдемократа (СД) Никола Зиројевић, преноси РТЦГ.

Зиројевић је рекао да радна верзија Темељног уговора значи тиху капитулацију Црне Горе пред пројектом, како је навео, "српског света".

Зиројевић је навео да не могу дозволити да објекти СПЦ буду попут амбасада и конзуларних представништава.

"Зато са овог места позивамо, пре свега субјекте који су заједно са нама били опозиција, да се откаже подршка влади Дритана Абазовића и да покрену процедуру смене владе", рекао је Зиројевић.

Протест је одржан у тренутку док је премијер Абазовић у првој званичној посети Београду, где се састао са највишим српским званичницима, а данас и са патријархом Порфиријем.

Он је истакао да Црна Гора мора остати секуларна држава, а да наравно треба имати уговор са свим верским заједницама али онај који неће да негира постојање Црне Горе.

Наредни протестни скуп је заказан за понедељак, а грађани су позвали и партије да се прикључе.

Окпуљени су скандирали "издаја" и носили црногорске заставе.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се