Читај ми!

Додик за РТС: Разговараћемо у Бањалуци о повратку у институције, БиХ је велика невоља

Српски члан председништва БиХ Милорад Додик каже за РТС да ће се вратити у Бањалуку и разговарати са свим партнерима у власти, али и у опозицији о повратку у иституције БиХ. Напомиње да је кључно питање како Срби не могу да добију оно што су добили и што је потписано у Дејтонском споразуму. БиХ је, каже Додик, једна "велика невоља, једна ретроградна ствар".

Милорад Додик је у Дневнику РТС-а рекао да брига коју показује председник Србије је њима важна и да разумеју контекст у коме је позвао да се врате у институције БиХ.

"Ја ћу се вратити у Бањалуку и разговараћу са свим партнерима у власти, али и у опозицији. Председник је и сам исказао жељу да се и са другима види и разговара. Наше одсуство из институција је настало када су настале измене закона које је донео Инцко, а није имао право. Ми ћемо се у фебруару вратити у Скупштину и разговарати о овој теми", рекао је Додик.

Индикативно је, напомиње, да смета све што је легално, полицијске снаге које делују у складу са законом.

"Мислим да њих више боли та чињеница да је 30.000 људи изашло неорганизовано. Они желе да направе велику причу о томе, занемарујући да имамо позиве за мобилизацију зелених беретки, оних који су чак ухапсили на сиријском ратишту и кренули у Бањалуку тога дана да праве неке проблеме. Тај дан је протекао веома мирно, то је више била оданост Републици која је била формирана и наставићемо да славимо", навео је Додик.

Према његовим речима, оно што се десило пре пет или шест година, Бакир Изетбеговић је затражио од Уставног суда да укине датум када се обележава Дан РС и укинули су га.

"То се десило 9. јануара. Ми требамо по његовом захтеву да не славимо оно што он мисли да ми не треба да славимо. То није ствар ината, него чињенице. Не може бити 8. или 10. јануара. Они су измислили причу како то вређа национална осјећања Бошњака јер је то и верски празник, Свети Стефан", рекао је Додик.

Иначе, наглашава, Босна и Херцеговина је "једна велика невоља, једна ретргоградна ствар".

"Кључно питање је како ми Срби не можемо да добијемо оно што смо добили и што је потписано у Дејтонском споразуму. Прецизно пише, не може изричитије. То што је нама дато сада се скрнави кроз одлуку о шумама и земљишту, када имамо инвестиције онда се то зауставља. Они никада нису показали жељу да сарађујемо на обостраном развоју", каже Додик.

Наводи да данас постоји ситуација да је ту Шмита који је дошао без одлуке Савета безбедности.

На питање да ли осећа одговорност је последњих дана критике не престају да стижу, из Европске уније, САД, Сарајева, ОЕБС-а, ускраћен је други део помоћи БИХ из ЕУ и директно, Додик наводи да не осећа одговорност.

"Познато је да сва подршка која дође из ЕУ је политички мотивисана. Нисмо ми ти који то заустављамо, али сматрамо да је капитално да се БиХ врати уставном систему. Људи, прочитајте Устав. Али, све чушће чујемо од странаца да је то једно, али да се мора спроводити политика. Е сад те политике иду ка централизацији БиХ и уништавању основног споразума и ми немамо право да се понашамо супротно Уставу БиХ", закључио је Додик.

петак, 31. март 2023.
20° C

Коментари

Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно
PRETPLATA
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
Nije baš lako...
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета