Читај ми!

Јанша: У неким чланицама ЕУ преовладавају националистички интереси над визијом уједињене Европе

Србија и Украјина имају европску перспективу, јер су у Европи и ту ће увек остати, али то је било тешко написати у документима и за то се требало изборити, рекао је премијер Словеније Јанез Јанша.

Јанез Јанша, чија земља завршава председавање ЕУ, открио је синоћ у разговору за Словеначку телевизију шта му је рекао један од европских лидера.

"Нећу му рећи име, чак је у расправи рекао: 'Зашто бисмо их увели у Европску унију, кад су нам овако јефтинији као радна снага?", пренео је Јанша, наводећи како и у неким старим чланицама ЕУ преовладава ускогрудост или "националистички интереси" који преовладавају над визијом слободне, мирне и уједињене Европе.

Словенија се током свог председања Саветом Европске уније изборила да се у документе поново уведе појам "перспектива чланства" уместо пуке "европске перспективе" за државе на Балкану и европском источном суседству, чему су се опирале и неке од старих чланица, оснивача ЕУ, подсетио је словенчки премијер.

"Један од стратешких успеха је да смо ширење вратили на сто као један од кључних стратешких пројеката ЕУ. За то је било потребно много расправа", рекао је Јанша у традиционалном разговору пред Нову годину.

Истакао је да је у тим расправама рекао много пута да након свега што је виђено на истоку и на Балкану, треба да буде јасно да ЕУ мора да се шири, чиме се шири простор слободе и благостања.

"Треба се ослободити илузије да ће се ствари решавати саме по себи, а ако се не шири ЕУ, онда ће се ширити неко други", рекао је Јанша.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво