Годишњица страдања Срба на Петровачкој цести – злочин за који нико није одговарао

Служењем парастоса и полагањем венаца на Спомен-крсту обележено је 26 година од страдања Срба на Петровачкој цести. У акцији "Олуја", 7. августа 1995. хрватска авијација бомбардовала је колону избеглица из Лике и Северне Далмације. Настрадало је 10 особа, четворо деце од шест до 13 година. Убијена је и 20-годишња трудница.

Предраг Дотлић из Доњег Лапца био је у колони коју су бомбардовали хрватски авиони. Kаже да је имао среће, остали иза њега у колони нису.

"Kада сам дошао до првог камиона, видио сам код точка ђевојку да лежи, обезглављена, није имала главу. Чули смо да је била у другом стању, наишао је колега да је склонимо са цесте. Поклушали смо да извучемо и остале из камиона али нисмо могли, то је била гомила гвожђа", рекао је Предраг Дотлић.

Сцена из колоне присећа се и Милан Дотлић. "Изашли ван, видиш погинуле, гори ауто. Дјеца од моје школске колегинице... Туга, туга, једноставно након 26 година не може човјек да се помири са таквим стварима", казао је Милан.

Нико није одговарао за овај злочин. На суђењу у Хагу хрватским генералима Петровачка цеста није била ни део оптужнице. У Тужилаштву у Сарајеву годинама траје истрага против непознатих пилота који су бомбардовали колону.

"Ја знам шта чекају, чекају да им Хрвати јаве имена пилота који су гранатирали колону. То им Хрвати никада неће рећи, чувају своје пилоте, чували су и своје генерале. Доказе скривају. Они то никад неће рећи", рекао је Саво Штрбац из Веритаса.

Истакао је да су позната имена свих пилота који су пребегли из ЈНА у хрватску војску.

"Па ми знамо све пилоте, било је шест, седам пилота који су пребјегли из ЈНА у ХР војску. Знате да се школује један пилот за управљање МИГ-ом много дуже траје него рат 90-тих. Све их ми знамо", додао је Штрбац.

Неки су, каже Штрбац, погинули у рату, неки због година умрли природном смрћу. Сумња да отворена истрага у Тужилаштву плаши оне који су данас живи. 

На Петровачкој цести гради се спомен-коплекс. Финансира га Влада Србије. Он ће, кажу малобројни окупљени коју су се раселили по Србији и свету, једини да свједочи о злочину пилота хрватске војске који су јасно виђели колону и на цивиле и децу бацили бомбе.

петак, 22. септембар 2023.
21° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"