Читај ми!

Милошевић о нападу у Сплиту: Пронаћи нападаче, страшно и срамотно је да се то догађа

Потпредседник Владе Хрватске Борис Милошевић изјавио је, поводом напада у Сплиту на млади пар из Србије и напада на малолетнике у Вуковару, да је реч о догађајима који указују да се ради о злочинима из етнички мотивисане мржње. Нагласио је да се на то не треба навикавати, већ препознати, спречити, процесуирати и казнити.

Борис Милошевић је на Фејсбуку објавио да га је напад на двоје држављана Србије у петак у Сплиту подсетио на напад шипкама на ватерполисте Црвене звезде, такође у том граду.

"Страшно и срамотно је да се то уопће догађа и да се догађа сад у вријеме кад се боримо за сваког госта на почетку сезоне", истакао је Милошевић.

Сматра да још више забрињава то што се континуирано догађа у Вуковару, где је на централном градском тргу, у суботу после поноћи, група од неколико мушких особа напала малолетнике уз повике "Бандо четничка".

Милошевић је оштро осудио оба догађаја и нагласио да очекује од полиције да пронађе нападаче из Сплита и да правосуђе адекватно процесуира нападаче у Вуковару, односно рецидивисте који су од раније познати полицији.

Нагласио је да се на то не треба навикавати, већ препознати, спречити, процесуирати и казнити.

Захвалио је градоначелнику Сплита на јавној реакцији, наводећи да Сплит није заслужио да се због насилника етикетира.

"Још је мање Вуковар заслужио да не буде сигурно мјесто за све младе, Србе и Хрвате", нагласио је Милошевић.

Милошевић сматра да је важно да политика не буде извор и инспирација злочина из мржње и да се национални и локални политичари не служе речима које распирују мржњу.

Политичари, смтатра Милошевић, својим порукама и поступањем треба граде атмосферу дијалога и толеранције, уз осуду сваке појаве, графита, повика, физичког насиља усмереног према другом због његове расне, верске, националне или етничке припадности, језика, порекла, боје коже, спола, полног опређељења, родног идентитета и било каквих других особина.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво