Читај ми!

Сведочење повратника – шта је Васку након 16 година живота у Србији вратило у Книн

На локалним изборима у Книну учествовала је Ања Шимпрага, саборска посланица СДСС-а. Она је први кандидат за челно место у граду испред српске заједнице још од Олује, што се тумачи као велики помак, што очекују и Срби који живе у Kнину. Васка Радуловић, која је један од повратника у Книн, говорила је за РТС о ситуацијама са којима се сусрећу Срби повратници, али и о томе како је почела да пише о судбини Срба на тим просторима.

На прагу куће у којој је одрасла, а 1995. кренула у избегличку колону, Васка Радуловић говори и о свом повратку. Шеснаест година живота у Србији, завршен факултет, стечени пријатељи нису је задржали даље од Полаче надомак Kнина.

"Ја сам одувек знала да ће бити тај моменат када ћу ја доћи овамо. Kада ће то бити, нисам могла да испланирам, шта ћу радити, чиме ћу се бавити, али сам знала да ћу ићи", навела је Васка Радуловић.

Због онога што је уследило воли да каже да је и виша сила подржала њену одлуку да се врати. У то време, Заједничко веће општина из Вуковара тражило је новинарку за подручје Лике и Далмације.

Без претходног искуства, почиње и до данас не престаје да пише о Србима повратницима. Међу овим текстовима, неки су оставили дубок траг.

"Kада затекнете човека који живи у камп приколици 20 година поред своје порушене куће, у камп приколици без струје, воде, основних услова за живот, притом је тешко болестан и не може да излази - једна од тешких прича. А позитивни примери су увек тих младих људи који су се вратили и који желе да остану", казала је Васка Радуловић.

А њена прича подразумева свакодневни пролазак поред празних комшијских кућа и основне школе у којој више нема ни врата, ни прозора, а ни деце.

"Тешко је то. Сваки пут и кад прођем овде, мој поглед иде на страну зато што се тешко помирити са чињеницом да све оно што је било овде, да тога више нема и да је велика вероватноћа да тога више неће ни бити", истакла је Васка.

Додала је да највише њених пријатеља из основне школе у Полачи  живи у Београду и остатку Србије, али и да их има свуда по свету. Она је једина која се вратила.

Нема још много познатих лица. Од некадашњих 1.600 становника Полаче данас их је осам пута мање.

Васка Радуловић казала је да види себе у Полачи и за 30 година. 

"Ја да, прошло је 10 година да сам се вратила и не могу рећи да је био један моменат да сам рекла - што нисам остала у Београду или што сам се вратила. Никада се нисам покајала и не мислим да хоћу, јер ту сам ја. Ја сам овде рођена овде је све моје, моја кућа, преци, гробље и црква и школа и улица и сеоски бунар, то је све моје", нагласила је Васка.

недеља, 23. јун 2024.
30° C

Коментари

Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Браво
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Respekt za napisani tekst.Bravo.
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару