Читај ми!

Хрватска – захтеви за забрану усташких симбола поводом Дана сећања на жртве Холокауста

Поводом Дана сећања на жртве Холокауста, антифашистичка удружења и представници мањинских заједница захтевају од хрватске државе да забрани употребу усташких симбола и спречи негирање геноцида у Јасеновцу.

У Хрватској су представници хрватског државног врха, српске и јеврејске мањине обележили Дан сећања на жртве Холокауста код споменика "Мојсију", на загребачком гробљу Мирогој.

Као специјални изасланик премијера Пленковића, тамо је присуствовао и Борис Милошевић из редова српске мањине.

На Тргу жртава фашизма у Загребу, Антифашистичка лига, која је кровна организација тридесетак организација и мањинских група које баштине антифашистичке тековине и сећање на жртве фашизма, износи захтеве хрватској држави.

Захтеви се односе на потребу да се што пре забрани приказивање и коришћење усташких симбола, да се деца образују кроз школски систем и субвенционисане екскурзије, да сваке године посете Јасеновац, али и да се спречи да Министарство бранитеља финансира пројекте који негирају геноцид почињен у Јасеновцу.

Председник Хрватске Зоран Милановић је, на обележавању Дана сећања, поручио да је поздрав "За дом спремни" нацистички и да ће у свакој ситуацији показати јасан став о томе.

Светосавска академија у Глини

У Глини се данас одржава Светосавска академија и њој ће присуствовати представници српске мањине, организације српског културног друштва "Просвјета", цркве и становништва тог краја.

Председник Српског народног вијећа Милорад Пуповац рекао је да је Глина одабрана за одржавање догађаја пошто је, као и цела Банија, била погођена разорним земљотресима.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара