Читај ми!

Потреси и даље плаше људе у Петрињи – позив свима у матици и дијаспори који могу да помогну

Накнадни потреси недалеко од Петриње додатно оштећују куће и плаше људе. Први контејнери, донација Београда, већ су усељени. У Глини и Петрињи отварају се канцеларије у којима може да се пријави за помоћ. Додатна брига на Банији је и пораст заражених од коронавируса.

Стани Бјелајац из Мајских Пољана у пар секунди земљотрес је уништио целокупно домаћинство. У њему су све саме жене. Она, мајка, снаха покојног сина и две мале унуке. Ипак је захвална што деца нису била у кући кад су се намештај, цреп и делови зидова урушавали на главе.

"Цуре су ми отишле дан прије пре потреса у посету код баке у Костајницу, тако да, хвала Богу, да нису биле ту, јер су нон-стоп око нас двије", прича Стана Бјелајац.

И у селу Доња Млинога потребно је срушити потпуно оштећену и саградити нову кућу.

До тада, из Београда је стигао један од контејнера за најхитнији смештај.

Парох петрињски Саша Умићевић позива људе у матици и дијаспори који могу да помогну и подсећа шта је најпотребније.

"Грађевински материјали, да би људи могли оспособити куће које су мање пострадале у потресима, а куће као ова које су добиле наранџасту или црвену налепницу, мораће се приступити рушењу. Након тога - дизање кућа из самог темеља", наводи Умићевић.

У Глини постоји кућа у којој ће људи моћи да се обрате за помоћ, пријаве штету, али и попију и поједу нешто топло или понесу кући.

"Дискриминације у овој причи није било" 

Председник СНВ-а Милорад Пуповац објашњава да ће свако ко донира помоћ имати увид где је она отишла.

"Води се потпуна евиденција о томе колико је средстава је ушло, та евиденција ће бити јавно доступна, та евиденција о утрошку ће бити такодје јавно доступна", наводи Пуповац.

Демантује поједине медијске наслове и тврди да Срби неће бити и нису запостављени.

"Не, дискриминације у овој причи није било. Нити је било третмана дискриминаторског према православној цркви или Српском народном вијећу, према људима. Сада у овим околностима држава делује поштено", истиче Пуповац.

Пуповац наглашава и да је Борис Милошевић из редова српске заједнице потпредседник Владе, као и заменик шефа цивилног штаба, а Споменка Ђурић државна секретарка која осигурава комуникацију са владиним институцијама.

Верује да нема разлога за бригу по овом питању ни у месецима који следе.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво